Paturi ale spitalului mobil stau aruncate într-un frigider de la Transagropolis

spital mobil

Afirmații șocante ale vicepreședintelui Consiliului Județean, Marius Danga, într-o ședință a edililor ieșeni. Într-un moment atât de dificil pentru sistemul sanitar ieșean, în care pacienții așteaptă pe tărgi sau ambulanțe eliberarea unui loc de spital, zeci de paturi ale unității mobile de la Lețcani stau aruncate într-un frigider de la Transagropolis.

Situația a fost prezentată de Danga pentru a justifica decizia Direcției Sanitare Publice care a emis autorizația de funcționare pentru 118 paturi ale spitalului, din care 46 pentru terapie intensivă si 70 pentru boli infecțioase. Social democrații au reproșat liberalilor că au avut 8 luni la dispoziție să redeschidă spitalul modular, dar nu au facut-o în timp ce Inspectoratul pentu Situații de Urgență a reușit operaționalizarea în doar 3 zile.

Consilierii județeni, reuniți în sedința ordinara au votat astăzi înființarea celei de-a doua linii de gardă la secția exterioară Lețcani precum si alocarea sumei de 261 mii lei pentru plata și cazarea personalului detașat la spitalul modular. Situația unității medicale a suscitat dezbateri aprinse în plenul Consiliului Județean, social democrații acuzând conducerea liberală că nu a dorit redeschiderea unității.

„Într-o dispută politică, din orgoliu cred, cu vechea conducere a Consiliului Județean, ați vrut să demonstrați că spitalul a fost achiziționat cu o sumă mare de CJ Iași si Neamț și că nu a fost o achizitie bun. Un fake l-ați numit la un moment dat. Nu-i adevarat, spitalul își face treaba. Cele 255 paturi, din care 103 pentru ATI, 146 pentru boli infecțioase, 5 pentru UPU si 5 pentru triaj ar trebui să funcționeze. Până mâine, alte 4 saloane cu câte 4 paturi pentru că medicii care au venit din Moldova nu au ce să facă.”, a declarat Mircea Manolache, consilier județean PSD Iași.

„Din cauza unora ca dumneavoastră, Șoșoacă și mulți alții, suntem în situația în care campania de vaccinare, cu tot felul de intoxicări și prostii spuse peste tot a prins cu neîncredere la populație. Populația ce să mai înțeleaga când vede un stat care nu-ți poate asuma decizii nici de carantinare, nici de prevenție, nici de vaccinare.”, a transmis Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Cristian Stanciu, liderul de grup al social democraților a atras atenția că spitalul a fost închis 8 luni de zile sub pretextul dezinfecției și nu a devenit operațional decât în timpul valului 4.

„Acest spital a stat închis 8 luni de zile și s-a deschis în 3 zile prin ordin militar. Deci s-a putut. Spitalul acesta este util comunității în momentul de față.”, a specificat Cristian Stanciu, lider grup PSD în CJ Iași.

Vicepreședintele CJ Iași susține că paturile de la unitatea mobila Lețcani zac aruncate în frigiderele de la Transagropolis întrucât nu s-a reușit adaptarea spitalului la pandemie de Covid, din cauza birocrației.   

„S-a cumpărat un spital ROL 3 NATO care a trebuit adaptat la specificul de boli infecțioase. Nu s-a cumpărat exact ce s-a cerut. DSP a facut tot posibilul să adapteze acest spital și să vadă cât poate și a emis autorizație de funcționare pe maxim 118 paturi. Restul nu pot fi utilizate datorită normativelor pe care le avem. Paturile stau, cele care mai sunt, că o parte din ele au fost utilizate fie la Spitalul din Piatra Neamț dupa incendiu, fie la Spiridon, în frigiderele de la Transagropolis.”, a zis Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași.

Cristian Stanciu – lider grup PSD in CJ Iasi:

„Sunt oripilat de intervenția domniei sale. Un om care nu înțelege că astăzi 70 oameni în spitalul mobil, ne explica că spitalul nu este bun. Un om care nu a discutat luni de zile despre conlucrarea organismelor de resort si ne explica acum cu lux de amănunte care sunt limitările și posibilile autorizări legale cu privire la funcționarea acestui spital, în condițiile în care oamenii sunt tratați pe holuri in spitale., a adăugat Cristian Stanciu.

Astăzi, Directia de Sanatate Publica Iași a facut un apel public către cadrele medicale, asistente medicale și infirmiere, care doresc să ajute, să își exprime disponibilitatea de a se detașa la Spitalul Modular de la Lețcani, pentru o perioadă determinată.