Patru vieti salvate de un adolescent aflat in moarte cerebrala

Sharing is caring!

Drama unei familii a adus speranta de viata pentru alte patru persoane. Organele unui tanar, aflat in moarte cerebrala, au fost transplantate catre pacienti aflati pe lunga lista de asteptare. Prelevarea a fost facuta in toiul noptii, dupa ce parintii donatorului au decis sa ajute alte persoane, carora sa le ofere sansa la o noua viata.

Prelevarea de organe, de la donatorul in varsta de 18 ani, a fost realizata de echipa de medici de la Spitalul Sf Spiridon, in cursul noptii trecute. Interventia chirurgicala a durat mai bine de patru ore.

Raluca Neagu, Coordonator Echipa de Transplant, Spital Sf. Spiridon: “S-au prelevat doar ficatul, rinichii, corneea si tesutul osteotendinos. Transplantul hepatic a fost facut la spitalul Sf. Spiridon, la o pacienta de 44 de ani, care era din februarie 2019, deci din acest an, pe lista de asteptare cu o stare generala destul de grava. Tesutul osteotendinos a fost preluat de echipele de la Bucuresti si depozitat in banca de tesuturi de la spitalul Colentina“.

Imediat dupa prelevare, rinichii au fost transplantati la doi pacienti, ambii in varsta de 57 de ani. Bolnavii faceau dializa si au fost diagnosticati cu insuficienta renala si o boala autoimuna din anul 2008 respectiv 2012.

Conf. dr. Ionut Nistor, medic nefrolog Spital I C Parhon: “Este nevoie de o campanie care sa explice, folosind un limbaj pe care sa il inteleaga toata lumea, ce inseamna moarte cerebrala, ce inseamna gestul de a dona, ce inseamna viata pe dializa, toate lucrurile acestea ar ajuta la acceptarea mai usoara a unei cereri de donare, atunci cand ea s-ar efectua, la fel cum si procedura de a fi donator, din timpul vietii, si cat de mult se poate simplifica, in asa fel incat aceasta dorinta, din timpul vietii, sa donezi, sa nu trebuiasca sa intre intr-un cerc birocratic”.

Transplantul de rinichi, facut la spitalul Parhon, este al 19-lea din acest an. Pe lista pentru un transplant se afla alte 500 de persoane din intreaga Moldova.

Timpul de asteptare variaza de la citeva luni la cel putin 10 ani, spun medicii. La Iasi, numarul pacientilor care au nevoie de un transplant de rinichi creste de la an la an cu 50 de cazuri. Bolnavii care fac dializa au un regim alimentar strict, nu pot consuma legume, nu au voie sa faca efort, iar stresul si oboseala trebuie evitate.

Daca respecta indicatiile date de medicul curant si isi mentin un stil de viata echilibrat si sanatos, cele 4 ore de dializa, facute de 3 ori pe saptamana, trec repede, iar efectele secundare sunt mai usor de suportat. In Romania sunt peste 13 mii de pacienti care fac dializa, iar mai bine de jumatate dintre acestia au nevoie urgenta si de transplant.

shares