Patru unități de învățământ preuniversitar din Iași ar putea beneficia de reabilitare energetică prin PNRR

278167699_354004996754596_1050727860699022257_n

Patru unități de învățământ preuniversitar din Iași ar putea beneficia de reabilitare energetică cu ajutorul fondurilor alocate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Întrunit în ședință de îndată, Consiliul Local a aprobat marți, 12 aprilie 2022, depunerea spre finanțare a proiectelor de reabilitare energetică aferente aferente Școlii Gimnaziale „Elena Doamna”, Liceului Tehnologic „Petru Poni”, Colegiului Tehnologic „Dimitrie Leonida” și Școlii Gimnaziale „Alexandru Vlahuță”.Valorile maxime ale investițiilor preconizate sunt de circa 8 milioane de lei în cazul Școlii Gimnaziale „Elena Doamna”, 5 milioane de lei pentru Liceul Tehnologic „Petru Poni” și Colegiul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, respectiv 6,9 milioane de lei pentru Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, toate valorile fiind fără TVA.

Lucrările vor consta în reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde de consum, instalarea, reabilitarea, modernizarea sistemelor de climatizare și ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, instalarea unor sisteme alternative pentru producerea energiei termice și electrice pentru consum propriu, reabilitarea sau modernizarea instalațiilor de iluminat din clădiri, sisteme de management energetic integrat, sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald, echiparea clădirilor cu stații de încărcare pentru mașini electrice etc.

Reamintim că în ședințele din 31 martie 2022 și 4 aprilie 2022, Consiliul Local Iași a aprobat depunerea spre finanțare prin PNRR a unor proiecte care vizează renovarea energetică a 11 clădiri: Blocul 968 – Tronsoanele 4 și 5 aflat pe șoseaua Nicolina nr. 37, Blocul DA – 3 situat pe bulevardul Dacia nr. 1, Blocul S4 situat în strada Ciurchi nr. 109 A, Blocul D2 din strada Oancea nr. 34, Blocul Z4 din bulevardul Nicolae Iorga nr. 30, Blocul B3 – Scările A, B și C situat în bulevardul Ștefan cel Mare nr. 4, Blocul „Carmen” aflat în bulevardul Independenței nr. 2, căminele aflate în bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 79A, strada Decebal nr. 1, strada Bularga nr. 14A, respectiv strada Canta nr. 60B.

Valoarea maximă a investițiilor care vor susține renovarea energetică a celor 11 imobile este de circa 32,4 milioane de lei, fără TVA.Executarea acestor lucrări va duce la o reducere a consumului de energie cu cel puțin 50% față de consumul anual de energie pentru încălzire de dinainte de renovare.