Patru spitale din Iași vor fi dotate cu aparatură și echipamente medicale de ultimă generație

Spitalul-de-Neurochirurgie

Proiectul de hotărâre privind realizarea acestor investiții va ajunge miercuri, 26 iunie, pe masa aleșilor județeni, care se vor întruni în ședință ordinară.

Investițiile constau în aparatură și echipamente medicale pentru care s-au alocat fonduri de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății și pentru care, conform legii, Consiliul Județean contribuie la achiziționarea acestora cu sume de minim 10 la sută din valoare.

Costul total al aparaturii medicale ce urmează a fi achiziționată este de 17.019.000 lei, din care contribuția CJ este de 1.711.000 lei .

După aprobarea consilierilor, la Spitalul de Pneumoftiziologie vor fi achiziționate 6 ventilatoare de înaltă performanță, 2 mese de operație, 2 lămpi sciatice, o trusă completă de chirurgie viodeoasistată 4k, instrumentar de chirurgie, sistem de sigilare vasculară cu ultrasunete, 6 aparate de ventilație non-invazivă. Unitatea medicală este cel mai important centru teritorial de diagnostic, monitorizare și tratament al pacienților cu afecțiuni respiratorii din toată zona Moldovei. Numai în Secția de Chirurgie Toracică a Spitalului de Pneumoftiziologie, unde vor fi făcute dotări moderne, se realizează 1500 de operații pe an, unele intervenții efectuate în doar două centre din țară.

La Spitalul de Neurochirurgie se vor cumpăra printre altele, șase mese de operație radiotransparente electromecanice, cu accesorii de neurologie și de chirurgie generală , doi roboți mobili de dezinfecție cu lumină UV, 4 sisteme electrochirurgicale. În urma dotărilor din ultimii ani spitalul este recunoscut drept unul dintre cele mai moderne centre de neurochirurgie din Europa.

Cele mai multe aparate și dispozitive medicale vor ajunge la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Elena Doamna”. Pentru această unitate vor fi achiziționate ecografe, incubatoare, monitor pentru funcții vitale, o instalație mobilă de radiodiagnistic pentru radiografierea nou-născuților, un audiometru, analizoare și aparatură pentru sălile de operație.

La Spitalul de Copii „Sf. Maria” vor fi cumpărate două truse de laparoscopie, un ecograf, în spital existând în acest moment doar un singur astfel de dispozitiv, achiziționat în 2012 și două incubatoare nou-născuți care urmează a fi folosite în cadrul secției ATI. Spitalul de Copii asigură asistență medicală de înaltă specialitate pentru pacienții cu vârste cuprinse 0-18 ani din toate județele Moldovei.

Un alt proiect care se referă la investiții în aparatură medicală este cel referitor la achiziționarea unui echipament de ultimă generație, GAMA KNIFE, pentru Spitalul de Neurochiorurgie. Unitatea va deveni astfel singura din România care va deține cel mai recent model. CJ va aloca suma de 20.275.000 lei pentru achiziționarea aparaturii și 93.000 de lei pentru amenajarea spațiului necesar. Tratamentul cu Gama Knife este o formă de radiochirurgie care permite razelor extrem de concentrate de radiații să fie conduse direct la leziune, fără să afecteze țesutul sănătos. În cazul tumorilor cerebrale- Gama Knife este prima opțiune și elimină necesitatea operației tradiționale. Intervenția nu presupune spitalizarea pacientului, nu prezintă complicații, se face fără anestezie generală. Pacienții se pot întoarce la activitățile lor normale imediat după procedură.

Tot spre avizare va fi supus si proiectul care presupune consolidarea și reabilitarea pavilionului administrativ al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”. CJ va aloca pentru aceste lucrări 347.937,22 lei , din care 165.563,04 lei cu TVA , venituri proprii ale CJ, iar 182.374,18 lei, venituri proprii ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Spitalul funcționează în corpuri de clădiri vechi, reabilitarea spațiilor destinate cazării pacienților, fiind urmate de modernizarea sectorul administrativ.