Patru parlamentari din Iaşi au semnat legea privind ridicarea pragului la achiziţii publice la un milion de euro

parl

Săptămâna trecută, 137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR, au depus un proiect de lege prin care propun ca achiziţiile de lucrări publice să poate fi făcute fără licitaţie dacă se încadrează în pragul de 1 milion de euro. Printre aceştia se află şi patru parlamentari din Iaşi: Alexandru Muraru, Sorin Năcuţă (PNL) si Silviu Macovei, Vasile Citea (PSD).

Iniţiativa legislativă a fost depusă la Senat cu modificările aferente. În expunerea de motive iniţiatorii susţin că este nevoie de achiziţii simplificate pentru a atrage mai rapid banii europeni din PNRR Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Proiectul propune următoarele modificări:

  • achiziţia directă de bunuri şi servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (faţă de 135.060 lei în actuala lege),
  • achiziţia directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (faţă de 450.200 lei în actuala lege)
  • în cazul achiziţiei directe autoritatea contractantă are obligaţia de a consulta minim trei operatori pentru achiziţiile a cărora valoare estimată este mai de 130 000 de lei pentru produse şi servicii respectiv 500 000 de lei pentru lucrări.
  • dacă în urma consultării autoritatea respectivă (n. red Consiliul Judeţean, primărie, minister) primeşte doar o ofertă valabilă, achiziţia poate fi realizată.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat ieri că proiectul prin care se majorează la un milion de euro pragul pentru achiziţiile publice fără licitaţie nu va avea susţinerea partidului său pentru adoptare în Parlament.