Patru oameni salvați după o nouă prelevare de organe

O noua interventie de prelevare de organe a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. 4 oameni aflati in suferinta au primit o noua sansa la viata. In ultima perioasa a fost semnalata o crestere a numarului de donatori.

In urma gestului plin de altruism al unei familii, care a fost de acord cu donarea de organe, alte 4 vieti au fost salvate. La Spitalul Clinic De Urgențe Neurochirurgie „Prof. N. Oblu”, Iași , s-a realizat ieri cea de-a 4-a intervenţie de prelevare de organe din acest an, de la o pacienta de 51 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală.

”Ultima prelevare a avut loc duminică pe 10, de la o pacientă de 51 de ani de la care s-au prelevat doar organe, respectiv plămâni, ficat, rinichi. Țesuturile nu au putut fi prelevate din motive medicale și transplantul hepatic s-a efectuat ieri la Spitalul Sf. Spiridon, transplanturile de rinichi la Spitalul Parhon, iar plămânii la spitalul Sf. Maria din București.”- a declarat Raluca Neagu – Movila, coordonator regional transplant

Specialiștii susțin că numărul donatorilor este in creștere fiind relizate mai multe operații de transplant. Săptămâna trecută, 5 transplanturi renale au fost efectuate la Iași.

”În ultimele 3 săptămâni ne-am confruntat cu o creștere semnificativă a numărului de donatori au fost 4 donatori dintre care ultimii 2, în ultima săptămână. De la toți donatorii s-a făcut prelevare de ficat, rinichi, o parte și os tendon și cornee. S-au făcut 3 transplanturi heptaice în ultimele 3 săptămâni la Iași și 8 transplanturi renale, 4 de cornee, țesuturile os-tendon au fost preluate la banca de os-tendon din Colentina, de la București.”- a declarat Raluca Neagu – Movila, coordonator regional transplant

Problemele cu care se confrunta medicii vizează transportul organelor. Agenția Națională de Transplant nu dispune de avioane dedicate doar pentru astfel de transporturi.