Patru firme și un om de afaceri, condamnări penale după ce inventau boli pentru pensionari, diagnosticate prin biorezonanță, și le vindeau aparate ”vindecătoare” la suprapreț
În decembrie 2023, patru firme și un om de afaceri au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii din București după ce au admis faptul că au înșelat zeci de pensionari. Conform documentelor consultate de G4Media.ro, bătrânii erau atrași prin anunțuri în care li se promitea faptul că vor afla de ce boli suferă doar prin contactul mâinii cu un aparat de biorezonanță din China. Ulterior, li se transmitea că suferă de diferite afecțiuni – în realitate, false – și, pentru tratament, li se vindeau diferite aparate, la suprapreț. Cele patru societăți au acceptat să primească amenzi penale în valoare de 46.000 de lei, iar patronul – o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare.
La sfârșitul anului trecut, la Judecătoria Sectorului 1 au fost înregistrate acordurile de recunoaștere a vinovăției semnate firmele inculpate La Santrade SRL, Prestige Care SRL, Welness Trade SRL și Unit Maker SRL, precum și de Kristof Kovacs, un om de afaceri din Ungaria care a controlat activitatea celor patru societăți la momentul săvârșirii faptelor penale. Percheziții în acaestă anchetă au avut loc în anul 2020, iar în cursul cercetărilor au fost puse sub acuzare și alte persoane.
Inculpații au recunoscut faptul că, între 2018 și 2020, au indus în eroare mai multe zeci de persoane, în mare majoritate pensionari, care erau atrase telefonic într-un așa-zis ”centru de întreținere a sănătății” din București, numit inițial Biosistem, iar, ulterior, Biodiversity. Clienților li se promitea efectuarea unor ”analize medicale gratuite” din care urmau să afle eventualele afecțiuni de care suferă doar prin simplul contact al mâinii cu un aparat de testare prin biorezonanță produs în China.
În realitate, producătorul aparatului menționase în instrucțiunile de folosință că acesta nu poate fi utilizat în scop de diagnostic și tratament. ”Specialiști” care interpretau rezultatele le transmiteau ”pacienților” că sufereau de diferite boli care, în fapt, erau inventate. Scopul acestor minciuni consta, apoi, în intenția, de multe ori realizată, de a le vinde acestor pensionari diferite aparate care să-i vindece – purificatoare de apă, de aer, concentratoare de oxigen, generatoare de ozon, saltele electromagentice, saltele pro-imun, aparate laser pentru încheietură și nas etc.
Acestea nu erau certificate de producători drept dispozitive medicale și nu erau certificate ca atare, fiind, în realitate, aparate de tip welness destinate, printre altele, tonifierii corporale. Dacă pensionarii solicitau, apoi, rezilierea contractelor de achiziție, plăteau penalități de 10-30% din preț. Cele patru firme aveau mai mulți agenți de vânzări care aveau în fișa postului convingerea pensionarilor să achiziționeze aparatele, primind salariu și bonusuri în funcție de sumele obținute. Procurorii au arătat că, în unele cazuri, aparatele pretins terapeutice erau vândute la prețuri de zece ori mai mari decât cele de achiziție.
În acordul de recunoaștere semnat de Kovacs, procurorul a menționat faptul că agenții de vânzări/”consultanții” ”afișau o aparență de solicitudine și grijă față de sănătatea clienților, însă manoperele acestora vizau exclusiv încheierea contractelor și, în final, primirea salariilor, bonusurilor și comisoanelor aferente.” Anchetarorii au mai arătat că, în contracte, informațiile de pe verso erau scrise cu litere foarte mici și că pensionarii aflau clauze-cheie după ce ajungeau acasă și/sau le semnaseră plătind avans/suma integrală.
Procurorii au mai relatat faptul că, după o percheziție la sediul centrului, au descoperit într-un laptop documente în care se menționa că ”produsele de diagnosticare erau prezentate a fi metode moderne folosite în domeniul biomedicinei, iar produsele comercializate (…) sunt asociate tehnologii NASA (…)”.
Kovacs a acceptat să primească o pedepsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru coautorat la înșelăciune în forma continuată, iar firmele să achite amenzi penale în valoare totală 46.000 de lei, pentru săvârșirea aceleiași infracțiuni, ca măsură complementară, după rămânerea definitivă a sentinței, fiind dispusă dizolvarea celor patru firme. În timpul cercetărilor, cea mai mare parte din prejudiciu a fost recuperată. Dosarele în care se judecă acordurile de recunoaștere se află pe rolul Judecătoriei Sectorului 1.
În 2022, în timpul anchetei penale, presa a dezvăluit faptul că omul de afaceri Kristof Kovacs se afla în spatele unei afaceri similare celei care i-a adus, în final, punerea sub acuzare din dosarul Centrului Biosistem.