Patronii BZI implicati in licitații cu „mână moartă”. Afacerea Asimionesei din centrul Iaşului cu firme fantomă

IMG-20220322-WA0010

Clanul Asimionesei calcă cu bună ştiinţă legile in picioare iar organele de ancheta ale statului nu se sesizeaza la abuzurile patronilor BZI. Legea interzice adjudecarea licitaţiilor cu „mână moartă”, ori familia Asimionesei astfel a procedat în cazul spaţiilor de la Policlinica Mare. In 2018, Răzvan Salaru, un angajat în vârstă de 20 ani al publicaţiei BZI reuşea prin intermediul firmei XYZ Stream SRL să câştige două licitaţii obţinând două terenuri de câte 80 mp fiecare în faţa Policlinicii Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.

Potrivit Reporter de Iaşi, în jurul Policlinicii, exista o suprafață de 4.682 mp, care aparținea Primariei Municipiului Iași, ce a fost data unității sanitare cu drept de folosință. Pe teren se aflau parcările din spatele clădirii, dar și spațiul verde din fața intrării. Acesta a fost intabulat în 2014 de către Primărie, apoi a fost dat în folosință gratuită spitalului, în 2017.

În același an, unitatea medicală depunea la Primărie două adrese în care menționa faptul că intenționează închirierea a două loturi de teren de 80 mp fiecare, situate în stânga și dreapta scărilor de intrare în Policlinică.  Fostul manager de la Spiridon, Ioan Bârliba, a declarat că unitatea medicală doar a făcut o cerere la Primărie în care menţiona că intenționează închirierea terenului și că tot dosarul a venit servit de la Municipalitate.

La licitaţie s-au înscris două firme, XYZ Stream SRL şi SC Boom Home SRL, ambele cu sediul atunci pe Calea Chişinăului 22, unde s-a aflat sediul BZI. Acum, acestea figurează în Piaţa Unirii 9-11, Agentia de Voiaj CFR Iasi unde se află în prezent şi redacţia Bună Ziua Iaşi.

Licitatia nu a fost urcată pe SICAP dar a fost anunţată în BZI, România Liberă şi la avizierul unităţii medicale.

Firma câştigătoare, a tânarului Răzvan Salaru și-a asumat realizarea unor lucrări de renovare la fațada Policlinicii și amenajarea spațiului verde. De altfel, cifra de afaceri a firmei XYZ Stream a explodat în 2018, de la 41.690 lei în anul înfiinţării până la 269.126 lei.  

După momentul câştigării licitaţiei, compania urma să plătească o sumă de doar 5 euro pe metru pătrat pe lună. îşi luase angajamentul că va investi pentru a schimba geamurile de la faţada Ambulatoriului, şi că urma să aducă îmbunătăţiri şi amenajări la spaţiul verde de la intrarea în unitatea medicală. Dar nu a făcut nimic în acest sens. 

Conform informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi”, la începutul acestui an, compania XYZ Stream SRL a solicitat prelungirea termenelor de execuţie pentru lucrările de amenajare a spaţiilor, dincolo de ce era prevăzut în contract. Mai mult, reprezentanţii firmei au dorit şi schimbarea destinaţiei in contruirea unor farmacii. Consiliul de Administraţie al unităţii medicale a respins ambele solicitări ale companiei, şi a constatat că termenii din contractul semnat nu au fost respectaţi sub nicio formă.

Lovitura asupra clanului Asimionesei a fost dată atunci când fostul manager al Spitalului Spiridon, Ioan Bârliba a fost schimbat din funcţie.