Patrimoniu, la mezat. Cum s-a ajuns la licitarea obiectelor lui Enescu

george enescu

O controversată licitație privind obiecte care pot fi patrimoniu național a pornit recent. Bunuri de valoare care i-au aparținut lui George Enescu au fost scoase la vânzare. Este vorba despre manuscrisul operei Oedip și vioara pe care muzicianul a primit-o de la casa Regală. Autoritățile au deschis o anchetă, cele menționate ar putea aparține, de fapt, Muzeului Enescu din Capitală.

Laura Manolache, fosta directoare a Muzeului Național „George Enescu”: „O bună parte din patrimoniu nu era inventariat. Deci, în momentul acesta vă spun că toate manuscrisele enesciene sunt inventariate, dar înainte nu s-a întâmplat așa”

Toate lucrurile muzicianului au fost donate muzeului care-i poartă numele de către soția acestuia, pentru care statul i-a plătit o rentă viageră. Casa de licitații Historic care susține că manuscrisele şi vioara lui Enescu ar aparţine aşa numitului Fond Drăghici, despre care Laura Manolache susține că nu există. Directoare a mai afirmat că Romeo Drăghici, fost avocat, prieten şi secretar personal al lui Enescu, a luat din a vândut bunuri din patrimoniul muzeului , fără a fi penzalizat.

Organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu cere Ministerului de Interne să verifice legalitatea licitaţiei şi provenienţa obiectelor. Ministerul Culturii face propria invetigație, în timp ce directorul Histroic susține că nu există nereguli.

sursă: europafm