Patiserie închisă, după ce inspectorii ANPC au găsit un șobolan plimbându-se printre rafturi

sobolan

O patiserie din Sectorul 2 al Capitalei a fost închisă, după ce în spațiul public au apărut imagini cu un șobolan plimbându-se printre rafturi. Firma a fost amendată cu 20.000 de lei.

În urma unei apariții în spațiul public a unor imagini cu un șobolan în rafturile unei patiserii, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a autosesizat și , în seara zilei de 28 noiembrie 2021, echipe de control ale Comisariatului București, coordonate de președintele ANPC, Mihai Culeafa, au efectuat un control la S.C. Lux Pan Pancor S.R.L., cu punctul de lucru în Șos. Pantelimon, nr. 258, din sectorul 2 al Capitalei, locul de unde proveneau imaginile. Reacționăm ferm față de toți cei care nu respectă consumatorul și le pun viața, dar mai ales sănătatea, în pericol.

Mihai Culeafă, Președintele ANPC: „Așa cum am mai spus, atunci când ne sunt semnalate nereguli, consumatorii trebuie să știe că ANPC răspunde PREZENT ! O astfel de situație s-a întâmplat și astăzi! O spun foarte clar: siguranța și sănătatea consumatorilor nu se negociază Datoria noastră este de a-i proteja de incidente precum cel de astăzi, de la patiseria LUX PAN din Pantelimon, unde o rozătoare își vedea liniștită de habitat, acolo, în patiseria de unde zilnic copii, bunici, părinți își cumpără produse. Este inadmisibil să întâmpinam astfel de situații, pentru că se știe foarte clar că șobolanii sunt extrem de periculoși, mai ales din cauza microbilor pe care îi pot răspândi. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor își propune ca în perioada următoare să continue să arate public, pe rețelele sociale și nu numai, imagini/ clipuri cu acțiunile echipelor operative”.

Deficiențele constatate de comisarii ANPC au fost:

– prezența unei rozatoare (șobolan viu), în incinta unității

– utilizarea unor grătare cu rugină și vopsea exfoliată, neigienizate,

– existența unor pereți neigienizați, în zona de gătire, cu strat grosier de grăsimi și arsuri, tavan cu exfolieri,

– nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare în agregatul frigorific, materiiile prime fiind depozitate la +15 grade Celsius,

– lipsa identificării datei limită de consum, la toate produsele existente în spațiul de lucru,

– lipsa informării cu privier la prezemța factorilor alergeni din produse.

În urma controlului, operatorul economic a fost sanctionat cu amendă contravențională, în valoare de 20.000 lei, la care s-au adăugat următoarele măsuri complementare:- retragerea definitivă de la comercializare a produselor alimentare aflate în unitate, în timpul controlului (aproximativ 300 kg)- oprirea temporară a prestării serviciilor patiseriei- propunerea suspendării activității pe o durată de cel mult 6 luni.