Pasi pentru realizarea terminalului T4

t4

Aeroportul International din Iasi este tot mai apropate de stadiul in care va avea un nou terminal. Conform directorului interimar, Romeo Vatra, in perioada imediat urmatoare se va face evaluarea tehnica a proiectului, iar urmatorul pas ar fi obtinerea finantarii europene pana pe data de 3 martie.

In paralel s-a negociat cu mai multe banci pentru a se identifica o sursa de finantare eligibila. Va fi pusa o garantie imobiliara pe terminalul T4 si echipamentele care vor fi achizitionate.

Romeo Vatra , director general interimar Aeroportul Iasi: „A fost foarte important pentru noi ca sa obtinem un mixt de garantare care sa nu afecteze fondurile, sa nu blocheze fondurile Aeroportului. Initial, toate bancile au venit cu schema de garantare, cu 80/20. Adica, sa punem aproape 20 milioane noi si sa ii blocam intr-un cont. Pentru noi era putin de dorit asta”.

Creditul acordat va avea o valoare de 78 milioane de lei, iar banii vor fi platiti in rate lunare pe o perioada de 15 ani. La finalul acestei perioade Aeroportul Iasi va achita in total 103 milioane de lei.

Romeo Vatra , director general interimar Aeroportul Iasi: „Noi am facut si modificari la structura de tarifare tocmai pentru a maximiza fondul de dezvoltare din care putem achita aceasta investitie, acest credit. Pot sa va zic ca acum la tariful de 4 euro pe dezvoltare, iar in urmatorii 15 ani vom avea venituri de 200 milioane de lei, apoape dublu de valoarea creditului”.

Terminalul va fi pe trei nivele si va avea o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an, pana in 2045. T4 ar trebui sa fie gata pana la finele anului 2023, iar restul proiectului va fi implementat in anii urmatori, in functie de necesitati si evolutia traficului aerian.