Pasi pentru operationalizarea Bancii de Investitii si Dezvoltare, ce va fi detinuta de stat

România va avea în cele din urmă o Bancă de Investiţii şi Dezvoltare, după ani de discuţii si guverne schimbate. BID trebuie să fie partenerul antreprenorilor în procesul de accesare şi utilizare a banilor europeni

După aprobarea actului constitutiv în noiembrie 2023, conducerea Băncii de Investiții și Dezvoltare face progrese pentru operaționalizarea instituției. Ieri, directoratul și consiliul de supraveghere BID au prezentat ministrului Marcel Boloș modelul de business pentru perioada 2024-2026, calendarul de operaționalizare, bugetul preliminar, dar și o serie de exemple de modele de succes ale altor bănci de dezvoltare ce au fost luate ca exemplu în elaborarea modelului de business.

Banca de Investitii si Dezvoltare va pune accent pe îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri, promovarea proiectelor de infrastructură viabile și sprijinirea accesării fondurilor europene.

Primele produse pe care echipa BID le propune pentru implementare sunt:

– garanții de portofoliu pentru IMM-uri din sectoare strategice precum agricultură și tranziție verde;

– credite de investiții pentru infrastructura de energie, irigații și transport.

“Forma primelor produse ale BID va fi modelată în strânsă consultare cu piața, pentru ca acestea să reflecte cu acuratețe nevoile reale și să aducă valoare adăugată în contextul economic specific al țării. BID acordă o importanță deosebită adoptării unor standarde înalte de guvernanță și management al riscului. În acest sens, se bazează în continuare pe un parteneriat solid cu Banca Mondială, pentru a implementa cele mai bune practici în domeniu”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

Forma de organizare a Bancii de Investitii si Dezvoltare

BID se înființează ca societate pe acțiuni de tip închis, instituție de credit, persoană juridică de drept privat, deținută pe toată perioada de funcționare de statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar unic, sub supravegherea Băncii Naționale a României, cu repectarea prevederilor Regulamentului nr.4/2023 emis de BNR care reglementează cerinţele privind evaluarea adecvării membrilor organului de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul băncii de dezvoltare.

Capital social subscris este de 3 miliarde lei, din care capitalul vărsat la înregistrarea băncii la Registrul comerțului este de 119 milioane lei, diferența urmând a se achita în 2 tranșe până la finalul anului 2024.

Organul de conducere este adunarea generală a acționarilor, banca fiind administrată în sistem dualist de către un Consiliu de Supraveghere alcătuit din 7 membri numiți de către adunarea generală a acționarilor pentru un mandat de maximum 4 ani cu posibilitatea de a fi realeși, și de către un Directorat alcătuit din 3 membri, numiți de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de 4 ani, de asemenea cu posibilitatea de reînnoire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *