Pașaportul medical, oportunitatea dezvoltării turismului

1200x630

Turismul a fost unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei in ultimul an. Izolarea, carantinarea persoanelor si a localitatilor sau anumitor zone geografice, inchiderea temporara a restaurantelor si hotelurilor au prabusit efectiv activitatea in domeniul turismului.

Anul trecut, Iasul s-a aflat in top 3 al preferintei turistilor din Romania. O analiza a indicatorilor statistici care descriu activitatea din turism, in judetul Iasi, pentru primele zece luni ale anului 2020, comparativ cu perioada similara a anului 2019, arata o scadere de ansamblu cu aproximativ 60%.

Florin Barhalescu, expert in tursim

Iasul a crescut foarte mult din 2010 si s-a vazut efortul depus atat de operatorii de turism, dar si de administratie si de centrele muzeale si obiectivele turistice din Iasi si de ce nu,  zona de shopping, Iasul devenind si o destinatie de shopping, toate acestea impreuna au reusit sa ridice Iasul ca destinatie, fiind asa cum ati spus si dumneavoastra in top 3 destinatii urbane din Romania.

Pana in luna martie trendul a fost ascendent la Iasi, de crestere a numarului de turisti, dar o data cu instalarea pandemiei destinatiile urbane au disparut din zona interesului turistilor, atat romani cat si straini, cu alte cuvinte a fost un fenomen la nivelul intregii Romanii.

In anul 2020, sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat o scadere de 58%. Anul trecut, la Iasi au ajuns 133 834 de turisti.

Ciprian Iftimoaei, director adjunct la DJS Iasi

Din primele 11 luni ale anului 2020, comparativ cu perioada similara a anului 2019, sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare din judetul Iasi s-au diminuat cu 58%. Innoptarile au scazut de asemenea cu 58, 5%, in timp ce durata medie de sedere in structurile de primire turistica a fost de 1,68 de zile.

Specialistii spun ca in 2021 exista posibilitatea infiintarii pasaportului medical, pentru ca turismul sa renasca.

Florin Barhalescu, expert turism

Deocamdata este singura solutie. Cealalta solutie ar fi legata de prezenta anticorpilor, cu alte cuvinte, cu siguranta acest 2020 va inventa pasaportul medical. Un document despre care s-a tot vorbit inca de la inceputul pandemiei.

Asa cum acum se merge cu testul Covid in viitorul apropiat, noi ne asteptam in 3-4 luni de zile sa avem acest pasaport medical cu care turistii vor putea calatori in strainatate, bineinteles si peresonalul din agentii va intra in linia 2-3 dup medici, dupa profesori la vaccinare pentru ca avem contact direct cu turistii si nu trebuie sa ii expunem.

Expertii spun ca anul acesta se va dezvolta mai bine turismul de afaceri, iar zonele rurale vor deveni preferintele turistilor din punct de vedere a cazarilor.

Florin Barhalescu, expert turism

Destinatia urbana va creste undeva din martie aprilie pe zona de business, pe turismul de afaceri. Cu alte cuvinte cei care vin in oras in scop economic. Celelalte pentru vizite de placere sau conferinte si asa mai departe vor fi in functie de implementarea pasaportului medical sau a documentelor care sa ateste ca nu ii expui pe ceilalti la un risc de imbolnavire. Speram acest lucru sa nu afecteze si sezonul de vara. Un sezon care cu mult efort a crescut in ultimii ani la Iasi.

In continuare se vor dezvolta turistic zonele rurale. Aici avem Castelul de la Miclauseni, avem chiar zone din jurul Iasului la 30-40 de km, care acorda servicii turistice de foarte buna calitate, iar Iasul va fi doar o destinatie de zi. Cu alte cuvinte se vor caza la 30-40 de km in pensiuni, in zona in care nu sunt expusi si vor veni in oras pentru a vizita muzee, pentru a descoperi orasul cu valorile sale turistice.

Scaderea activitatii in turism inseamna o reducere a locurilor de munca, venituri mai mici pentru antreprenorii in turism, pentru celelalte sectoare dependente de turism, incasari de taxe scazute la bugetul statului cat si o diminuare a contributiei turismului romanesc la PIB in anul pandemic 2020, comparativ cu anul 2019.