Pas important pentru realizarea sălii de concerte a Operei Naționale Iasi

27462

Astazi a fost aprobat memorandumul privind raportul negocierii Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de EUR, pentru susţinerea proiectului de reabilitare a patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală şi a semnării textului negociat al Acordului-cadru de împrumut de către ministrul finanţelor

Memorandumul vizează realizarea unor obiective de investiţii în sectorul cultural, structurate în 2 componente:

Ø Reabilitarea a 6 clădiri monumente istorice:

o   Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti;

o   Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca;

o   Vila „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș ;

o   Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava;

o   Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României;

o   Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989  – Timișoara;

Ø Reabilitarea și construirea de clădiri culturale, care vizează refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și construcția unei noi săli de concerte pentru Opera Națională Română din Iași.

Costul total net al proiectului este estimat la cca. 270 mil. EUR, asigurat astfel:

Ø din împrumutul BDCE de 216 mil. EUR (80% din cost) și

Ø din contribuția bugetului de stat 54 mil. EUR (20% din cost).

Ministerul Culturii este desemnat agenție de implementare, iar data estimativă de finalizare a proiectului este de decembrie 2027. 

Conform politicii BDCE, termenii financiari aferenți împrumutului se stabilesc pentru fiecare tranșă în parte cu ocazia tragerii. Potrivit termenilor standard,  perioada de rambursare a împrumutului este de până la 20 de ani, iar dobânda poate fi, în funcție de opțiunea părții române, fixă sau variabilă (bazată pe rata EUROBOR la 3 sau la 6 luni + o marjă fixă a băncii).

„Din cei 217 milioane de euro, aproximativ jumătate se vor duce către restaurarea Muzeului Național de Istorie al României, un obiectiv care are nevoie urgent de acest proiect, iar restul banilor se vor duce către Teatrul Național și Opera Română din Cluj Napoca. Vom încerca să obținem, avem deja trei terenuri propuse de Primăria Iași, se pare că unul se apropie de ceea ce ne dorim pentru a construi o operă de la zero în municipiul Iași”, a declarat Lucian Romascanu, ministrul Culturii.