Partidul „Şansă”, afiliat lui Ilan Şor, contestă decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale prin care candidaţii formaţiunii au fost excluşi de la scrutinul de duminică pentru Primăria Chișinău

Partidul „Şansă” – afiliat lui Ilan Şor – a anunţat că a contestat decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) prin care candidaţii formaţiunii au fost excluşi din alegerile locale din 5 noiembrie, relateză news.ro Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor partidului, atât prima instanţă, cât şi Curtea de Apel au refuzat să examineze cererea. Prin urmare, partidul s-a adresat la Curtea Supremă de Justiţie şi a cerut organelor electorale să suspende decizia CSE până la pronunţarea unei hotârâri judecătoreşti, conform NewsMaker.

„Judecătoria Chişinău, sectorul Rîşcani, a refuzat să examineze cauza, şi a expediat-o Curţii de Apel Chişinău. La Apel, doi judecători s-au recuzat deja, şi refuză să judece cazul, nimeni nu vrea să-şi asume responsabilitatea. În această situaţie, Curtea Supremă de Justiţie va trebui să decidă cine va examina recursul Partidului “Şansă”. De menţionat că Partidul “Şansă” a sesizat deja autorităţile electorale de nivelul al doilea de circumscripţie cu privire la contestaţie, solicitând suspendarea deciziei CSE până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti. Conform legii, această acţiune suspendă automat hotărârea CSE de excludere a partidului din cursa electorală. Ca urmare, în prezent, imprimarea pe buletinele de vot, în dreptul Partidului „Şansă”, a cuvintelor ВЫБЫЛ sau RETRAS nici nu poate fi pusă în discuţie”, se arată în comunicatul publicat de formaţiune sâmbătă şi citat de NewsMaker.

De asemenea, „Şansă” a publicat şi sesizarea pe care a expediat-o Consiliilor electorale ale circumscripţiilor electorale de nivelul I şi II.

În document, formaţiunea face trimitere la articolul 101 (5) din Codul electoral, care prevede că „executarea hotărârilor organelor electorale adoptate în condiţiile art. 102 (5) se suspendă de drept din momentul contestării legalităţii hotărârilor respective”.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a decis ca partidul „Şansă”, afiliat lui Ilan Şor, oligarhul fugar condamnat la 15 ani închisoare în dosarul „furtului miliardului”, să fie exclus de la alegerile locale care au loc duminică, 5 noiembrie, a anunţat vineri premierul Dorin Recean după o şedinţă a CSE în care s-a discutat un raport al serviciului de informaţii (SIS), relatează presa de la Chişinău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *