Partidele politice au intrat in febra alegerilor. Se negocieaza intens diferite aliante

nicolae ciuca marcel ciolacu

Partidele politice au intrat in febra electorala tinand cont ca, anul viitor vor fi 4 runde de alegeri. Pe baza sondajelor actuale intre liderii partidelor politice au loc negocieri intense, miza fiind una uriasa. Cea mai interesanta miscare din acest an va fi rotativa guvernamentala. In urma rezultatului acest proces se va pecetlui si soarta coalitiei PSD – PNL. Nicolae Ciuca sustine ca schimbul se va face insa sunt destui ministri liberali care incearca sa traga de timp.

Marcel Ciolacu nu concepe amanarea rotativei guvernamentale pentru toamna. De altfel, presedintele PSD pare ca si-a intrat serios in rol dupa ce s-a intalnit cu presedintele din Azeirbaidjan si premierul Republicii Moldova. Daca alianta va functiona, dupa rotativa se poate discuta despre o agenda comuna la alegerile din 2024.

Se discuta chiar, ca ambele partide sa sustina candidat comun la prezidentiale dar este greu de crezut ca se va intampla acest lucru. De asemenea, in orase cheie din tara, cele doua partide ar putea avea un singur candidat.

Interesant va fi si jocul celor de la AUR. Gruparea lui Geoge Simion a crescut vertiginos in sondaje amenintand serios locul actual ocupat de PNL. Mai mult, AUR incepe sa se intareasca in mediul rural si in fiefuri clasice controlate de PSD sau PNL. Asocierea dintre George Simion si Victor Ponta nu trebuie neglijata. De asemenea, sunt destule zvonuri, ca lideri politici importanti, cazuti in dizgratia conducerilor PSD si PNL ar putea candida pe listele AUR.

O alta alianta care ar putea incurca jocul electoral este cea dintre USR – PMP – Forta Dreptei. Miza celor trei partide este daramarea aliantei PSD – PNL. Catalin Drula nu doreste sa-si asocieze imaginea cu AUR in schimb sustine ca are o colaborare buna cu PMP si Forta Dreptei in teritoriu. Cu toate acestea, alianta dintre cele 3 este dificila tinand cont ca statutul de „locomotiva” al aliantei este revendicat de Catalin Drula, Ludovic Orban si Eugen Tomac. Daca vor fi armonizate discutiile dintre cele trei partide, atunci se pot configura unele surprize mai ales in teritoriu.