Participare impresionantă la Congresul on-line organizat de către USAMV Iași

Foto_USAMV

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași a organizat, în perioada 22 – 23 octombrie, Congresul Științific Internațional ”Life sciences today for tomorrow”, eveniment care s-a bucurat de o largă participare din partea cercetătorilor, chiar dacă a avut loc on-line. Congresul, organizat într-un an cu evoluție pandemică a virusului SARS CoV2, cu niște caracteristici absolut particulare în raport cu ceilalți ani,  s-a desfășurat într-o manieră personalizată a timpurilor în care trăim. Dar, alături de cadrele didactice, cercetătorii și doctoranzii din Universitatea noastră, au fost în total peste 350 de participanți din România și străinătate, la cele 16 sesiuni organizate de către Facultățile de Agricultură, Horticultură, Zootehnie și Medicină Veterinară. 

Sesiunile interactive s-au dovedit a fi un excelent prilej pentru cercetătorii din întreaga lume de a se conecta, prin schimbul de experiențe științifice, idei și concepte inovatoare. ” Un aspect care ne-a bucurat a fost acela că, la deschiderea Congresului, când au fost mai mulți speackeri invitați din diferite zone ale Europei pentru prezentări de lucrări în plen, au fost înregistrați 359 de participanți în perioada de maximă audiență, fie că erau cercetători din institutele de cercetare-dezvoltare prestigioase din România sau din străinătate, fie cadre didactice, doctoranzi și studenți. Am premiat tineri cercetători, grupuri participante sau doctoranzi și studenți, pentru a-i stimula în actul creației, pentru a-i îndemna să descopere. Așa după cum au afirmat numeroși gânditori, descoperirea nu este fructul vreunui talent special, înnăscut, ci al unei judecăți obișnuite, șlefuită printr-o educație temeinică și prin obișnuința de a medita asupra problemelor științifice. Prin urmare, cel care dispune de criterii precise de conduită în viață va putea merge și pe drumul cercetării. În aceste condiții, s-a putut observa că dorința celor care sunt dedicați științei este și  aceea de aprezenta o lucrare științifică dar  și de a afla noutăți în ceea ce privește cercetarea actuală. Fiecare contribuie la dezvoltarea științei, a cunoașterii, și în general a dezvoltării societății, fiecare dintre noi poate aduce prin intuiția lui în direcția lui de cercetare  acel neînsemnat ”ceva” la dezvoltarea științei, însă, chiar dacă această fărâmă nu este tot timpul epocală ea are însemnătate și rolul ei pentru progres. Este un pas pe drumul cunoașterii. Maxima lui Saint Hillaire își are cea mai bună aplicare în acest context: „în fața noastră se află infinitul”.

Ne-am bucura dacă în următorii ani vom putea colabora cu toți partenerii noștri în același mod cordial și în continuare să realizăm cercetări comune pentru o mai bună vizibilitate a școlii noaste în mediul academic european, să fim din ce în ce mai activi în procesul de internaționalizare” a transmis prorectorul cu cercetarea științifică și relațiile internaționale,prof. univ. Dr. Liviu Miron.

Reamintim că, din străinătate, la conferința virtuală au fost susținute prelegeri ale specialiștilor din Franța, Germania, Italia, Cehia, Spania, Marea Britanie, Polonia, India, Turcia, Indonezia,  Republica Moldova, Ucraina.