Parlamentul UE interzice personalului să folosească TikTok din cauza „preocupărilor legate de securitatea cibernetică”

tiktok

sursă: Bloomberg.com

Parlamentul European a interzis marți utilizarea aplicației de socializare TikTok pe dispozitivele personalului și a recomandat deputaților europeni să o șteargă de pe telefoanele lor. Urmând pașii Comisiei Europene și ai Consiliului UE, președintele Parlamentului, Roberta Metsola, și secretarul general Alessandro Chiocchetti au spus celor aproximativ 8.000 de funcționari că ar trebui să dezinstaleze TikTok de pe dispozitivele corporative, cum ar fi telefoanele mobile și tabletele, până la 20 martie.

De asemenea, se „recomandă cu tărie” ca deputații europeni și personalul lor și asistenții acreditați să elimine TikTok de pe dispozitivele lor personale, potrivit notei. Aplicația populară de partajare de videoclipuri este deținută de firma chineză de tehnologie ByteDance și a devenit obiectul unor temeri tot mai mari privind securitatea și protecția datelor.

„Au fost exprimate preocupări în materie de securitate cibernetică cu privire la utilizarea platformei de socializare TikTok, în special în ceea ce privește protecția datelor și colectarea de date de către terți”, se arată în e-mailul Parlamentului, trimis marți angajaților.

„Cred că este logic și important ca Parlamentul să se alăture celorlalte instituții europene în această privință”, a declarat Dita Charanzová, vicepreședintele responsabil cu securitatea cibernetică.

Nu există un cont oficial activ al Parlamentului European pe TikTok, deși un cont cu pseudonimul @europarl a postat un videoclip despre instituție la sfârșitul anului 2019. Un purtător de cuvânt nu a răspuns la întrebările dacă acesta era un cont oficial. Unele dintre grupurile politice, cum ar fi Partidul Popular European de centru-dreapta și Stânga, își mențin o prezență pe platformă.

Pedro López, purtătorul de cuvânt al grupului PPE, a declarat că grupul nu intenționează să își elimine contul TikTok, care are 50.000 de urmăritori – mult mai mare decât următorul grup ca mărime, The Left, care are aproximativ 6.000 de persoane.

„Nu ne vom șterge contul nostru de pe TikTok”, a declarat López, adăugând că nu au primit încă nicio veste oficială cu privire la această decizie.

„Cred că este absurd să abandonăm rețeaua socială cu cea mai mare creștere din Europa, chiar dacă chinezii o folosesc pentru spionaj”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PPE.