Parlamentul Germaniei a aprobat un pachet de 200 miliarde euro pentru atenuarea impactului crizei energetice

olaf-scholz

Parlamentul Germaniei a aprobat vineri planul guvernului, în valoare de 200 de miliarde de euro, pentru plafonarea prețurilor la energie, o măsură criticată anterior de mai multe state europene, transmite Politico.

Decizia a fost luată în contextul în care industria și consumatorii se luptă cu prețurile ridicate ale energiei. Gospodăriile ar putea beneficia de un plafon de preț de 80% din consumul lor obișnuit, începând cu luna martie. Plafonarea prețurilor pentru marile companii va intra în vigoare din ianuarie.

Măsura este posibilă doar prin suspendarea „frânei datoriilor”, înscrisă în constituția țării. Aceasta limitează împrumutul net structural al guvernului federal la 0,35% din PIB. Cu toate acestea, ea poate fi suspendată „în cazul unor urgențe excepționale”.

„Este o veste bună pentru toți cei care se uită cu îngrijorare la costurile utilităților. Și pentru meserii și întreprinderi”, a transmis Olaf Scholz, printr-o postare pe Twitter.

Planul Germaniei, care nu a făcut obiectul unui acord comun la nivelul UE, a stârnit critici vehemente, țările și Bruxelles-ul fiind îngrijorate că acesta va distorsiona piața internă a blocului comunitar, oferind întreprinderilor germane acces la energie mai ieftină decât rivalii lor.