Parlamentul European cere crearea unui tribunal special internațional pentru a urmări atât liderii, cât și militarii din Rusia și Belarus pentru crime de război in Ucraina

parlamentul european

Parlamentul European solicită Uniunii Europene să sprijine crearea unui tribunal internațional special pentru crimele comise împotriva Ucrainei, în privința căruia Curtea Penală Internațională (CPI) nu are competență, și să aresteze liderii politici și militari ruși, precum și aliații acestora, aducând personalul militar în fața justiției.

Solicitarea este cuprinsă în rezoluția privind combaterea impunității pentru crimele de război din Ucraina, care a fost votată joi în Parlamentul European printr-o simplă ridicare a mâinii.

În special, deputații PE consideră că, pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, un astfel de tribunal internațional special ar trebui să investigheze liderii ruși, liderii militari și aliații acestora. Aceste investigații și urmăririle ulterioare ar trebui să se aplice și tuturor membrilor forțelor armate ruse și oficialilor guvernamentali implicați în crime de război, sustin europarlamentarii.

Parlamentul a cerut, de asemenea, ca UE să ia toate măsurile necesare în procedurile și instanțele internaționale pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor rus și belarus pentru crime de război, crime împotriva umanității, genocid și agresiune.

Totodată, deputații europeni doresc ca UE să ofere cât mai curând posibil toate resursele umane și bugetare necesare, precum și sprijinul administrativ, investigativ și logistic necesar înființării acestui tribunal.

Potrivit Parlamentului European, rapoartele despre atrocități, cum ar fi bombardarea orașelor, deportările forțate, utilizarea muniției interzise, ​​atacurile asupra civililor care fug de-a lungul coridoarelor umanitare prestabilite, execuțiile și violența sexuală, reprezintă încălcări ale normelor umanitare internaționale. Parlamentul European consideră că astfel de acțiuni pot fi calificate drept crime de război, în ciuda faptului că până acum toate au rămas nepedepsite.

Deputații subliniază că UE trebuie să acționeze rapid, deoarece există un risc serios ca din cauza ostilităților în curs, dovezile legate de crimele de război să fie distruse.

Aceștia și-au exprimat, de asemenea, sprijinul deplin pentru ancheta procurorului ICC și activitatea Comisiei de anchetă a Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, precum și pentru organizațiile independente ale societății civile și autoritățile ucrainene implicate în colectarea probelor.

Deputații au salutat echipa comună de anchetă înființată de Lituania, Polonia și Ucraina, ale cărei activități sunt coordonate de Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală Eurojust, la care va participa Parchetul CPI, și fac apel la celelalte state membre să se alăture acestei echipe.