Parlamentul European a decis prelungirea certificatului Covid cu inca un an

Parlamentul European este de acord să mențină cadrul certificatului digital al UE pentru încă un an, până în iunie 2023. Pentru a se asigura că, cetățenii UE pot beneficia de dreptul lor la liberă circulație, indiferent de evoluția pandemiei de COVID-19, plenul PE a aprobat decizia Comisiei pentru Libertăți Civile de a deschide negocieri cu statele membre pentru a prelungi Certificatul UE Digital COVID, prevăzut să expire la 30 iunie- pentru încă 12 luni.

Plenul a votat pentru aprobarea negocierilor privind prelungirea cu 432 de voturi pentru, 130 împotrivă și 23 de abțineri (cetățeni UE).

Pe lângă extinderea valabilității schemei EUDCC până la 30 iunie 2023, modificările permit, de asemenea, statelor membre să acorde certificate de testare bazate pe noi tipuri de teste a antigenului.

Revizuire după șase luni

Deputații au modificat propunerile pentru a sublinia că statele membre ar trebui să evite restricții suplimentare ale libertății de circulație pentru deținătorii de EUDCC, cu excepția cazului în care este absolut necesar. Dacă sunt necesare restricții, acestea ar trebui să fie limitate și proporționale, pe baza ultimelor recomandări științifice din partea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și a Comitetului UE pentru Securitatea Sănătății.

De asemenea, solicită Comisiei să evalueze dacă schema EUDCC este necesară și proporțională la șase luni de la prelungirea sa. Deputații europeni doresc să mențină perioada în care se aplică Regulamentul cât mai scurt posibil și să o abroge de îndată ce situația epidemiologică o permite.

Negocierile cu Consiliul pentru a conveni asupra prelungirii pot începe imediat, astfel încât regulile să fie în vigoare înainte ca schema actuală să expire la 30 iunie.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!