Parlamentul European a aprobat un pachet financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina

parlamentul european

Astăzi, fără vot sau discuții suplimentare, Parlamentul European a aprobat, în a doua lectură, alocarea unei asistențe macrofinanciare urgente de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. Anunțul a fost făcut în timpul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, înainte de începerea votului.

După cum s-a menționat, nu au fost formulate cereri de obiecții sau anexe și, prin urmare, poziția Consiliului UE este considerată aprobată și legislația adoptată.

Cu o zi înainte, Consiliul UE a aprobat în unanimitate un pachet de asistență macrofinanciară de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023. Ungaria, care a blocat pentru o perioadă de timp adoptarea unei astfel de decizii, și-a retras obiecțiile după procesul de negociere din cadrul Consiliului.

Pachetul de asistență este acordat Ucrainei sub forma unui împrumut în condiții avantajoase. Perioada de rambursare este de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire, în timp ce garanțiile de împrumut vor fi plătite din rezervele bugetare ale Uniunii Europene.