Parlamentul European a aprobat planurile de reaprovizionare a rezervelor de gaz înainte de iarnă

Ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, această lege își propune să reumple rezervele strategice de gaz ale Europei mai rapid înainte de iarnă, pentru a se asigura că aprovizionarea cu energie este sigură.
Noul regulament, convenit cu miniștrii din UE stabilește un nivel minim obligatoriu de gaz în instalațiile de stocare la 80% până la 1 noiembrie 2022.
Statele membre și operatorii ar trebui să depună eforturi pentru a ajunge la 85%. Ținta va fi de 90% pentru anii următori pentru a proteja europenii de posibile șocuri de aprovizionare. Textul subliniază necesitatea ca țările UE să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să impulsioneze măsurile de eficiență energetică.
Certificare obligatorie pentru instalațiile de depozitare a gazelor
Conform regulamentului, instalațiile de stocare a gazelor vor deveni infrastructură critică. Toți operatorii de depozitare vor trebui să treacă printr-o nouă certificare obligatorie pentru a evita riscurile de interferență din exterior. Operatorii care nu reușesc să obțină această certificare vor trebui să renunțe la proprietatea sau controlul instalațiilor de stocare a gazelor din UE.
Până în august 2022, Comisia va emite orientări cu privire la modul în care țările UE pot achiziționa în comun gaze, care să fie activate voluntar de două sau mai multe state membre.
Țările cu capacități mari de stocare vor fi obligate să aibă acolo cel puțin 35% din consumul lor. Țările care nu au o capacitate de stocare vor trebui să încheie acorduri cu celelalte state membre pentru a stoca cantitățile necesare de gaz pentru acestea. Acesta este un mecanism de solidaritate stimulat de acest regulament”, a declarat raportorul și președintele Comisiei Industrie, Cercetare și Energie, romanul Cristian Bușoi.
Legislația a fost adoptată joi cu 490 de voturi pentru, 47 împotrivă și 55 de abțineri. Acum necesită aprobarea oficială de către Consiliu înainte de publicarea în Jurnalul Oficial și intrarea în vigoare.