Parlamentul European a aprobat certificatul digital Covid

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat miercuri definitiv certificatul digital al UE privind COVID-19. Acest certificat va facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene şi va contribui la redresarea economică, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Eurodeputaţii au adoptat noile reglementări referitoare la certificatul COVID-19 cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 abţineri (cetăţenii Uniunii Europene) şi cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă şi 46 abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe).

Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Acesta va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, este vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea.

Deținerea certificatului nu va fi o condiție prealabilă pentru a putea circula în cadrul Uniunii, așadar nu va fi considerat un document de călătorie.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!