Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Consiliului UE să accepte aderarea României și Bulgariei la Schengen

spațiul Schengen

Parlamentul European îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul de liberă circulație Schengen, potrivit unui comunicat al instituției.

Într-o rezoluție adoptată azi, deputații europeni spun că Consiliul ar trebui să adopte o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen până la sfârșitul anului 2022. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele țări la începutul anului 2023. Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă și 43 de abțineri.

Observând că spațiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, deputații europeni critică faptul că Consiliul nu a luat o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact serios asupra vieții lucrătorilor și cetățenilor mobili, spun deputații europeni. Prin obstrucționarea importurilor, exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturile de marfă, acestea dăunează, de asemenea, pieței unice a UE.

„Spațiul Schengen și întreaga Uniune Europeană sunt mai sigure cu țara noastră în interiorul spațiului de liberă circulație decât în afara lui. România a demonstrat anul acesta că poate securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiții: a primit peste 1 milion de refugiați din Ucraina cărora le-a oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală. În plus, țara noastră a asigurat tranzitul fără riscuri pe teritoriul său pentru refugiații ucraineni și treceri sigure ale frontierei către alte state UE și Schengen, cum ar fi Ungaria”, a transmis Siegfried Mureşan, eurodeputat, printr-o postare pe Facebook.

Beneficiile aderării României la spațiul Schengen sunt concrete și sunt imediate. În anul 2021, peste 36 de milioane de persoane și aproximativ 12 milioane de mijloace de transport au trecut granițele țării noastre și au trebuit să aștepte la coadă pentru controlul vamal. Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va însemna zero ore de așteptat la graniță pentru șoferii de camioane care exportă marfa din România spre vestul Uniunii Europene și zero ore de stat la coadă pentru turiștii români care aleg să meargă vara în vacanță în Bulgaria sau Grecia. Înseamnă costuri mai puține pentru transportatorii de mărfuri, mai puțin combustibil consumat și mai puține ore la volan pentru șoferi.

„Totodată, aderarea la spațiul Schengen va aduce mai multe investiții în țara noastră care vor genera mai multe locuri de muncă stabile și bine plătite pentru oameni. Un investitor străin va fi mult mai interesat decât în prezent să deschidă o fabrică în România dacă va ști că poate exporta marfa în restul Uniunii Europene mult mai rapid o dată cu eliminarea controlului vamal”, a mai spus eurodeputatul.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen, care cuprinde, de asemenea, statele din afara UE Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Deputații europeni au solicitat în mai multe rânduri ca Bulgaria și România să fie admise pe deplin în Schengen, cum ar fi într-o rezoluție din 2018 pe această temă, rezoluția din 2020 privind starea Schengen în contextul pandemiei și un raport din 2021 privind funcționarea spațiului de liberă circulație. Rezoluția de astăzi este concluzia unei dezbateri în plen din 5 octombrie 2022.

Aderarea de noi țări la Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Președinția cehă a Consiliului a indicat că intenționează să organizeze discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022.