Parlamentul European a adoptat inițiativa lui Cătălin Ivan privind recuperarea averilor ilicite scoase în afara U.E

La nivel european, trebuie luată decizia ca faptele de corupție să nu se prescrie niciodată. Și peste 10, și peste 15, și peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupție, să recuperăm averile provenite din asemenea fapte, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generație. Cei care fură din bani publici, să știe că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii.

 Astăzi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, europarlamentarul Cătălin Ivan a prezentat raportul intitulat ”Protejarea intereselor financiare ale UE. Recuperarea sumelor de bani și activelor de la țările terțe în cazuri de fraudă”, iar votul europarlamentarilor a fost covârșitor favorabil: 502 voturi pentru din 617 posibile.

În cadrul raportului prezentat, la care europarlamentarul lucrează de peste doi ani, Cătălin Ivan a spus:

Acest raport trebuie văzut din trei perspective: în primul rând, o perspectivă socială – aproape 70% din cetățenii UE spun că țările lor sunt afectate grav și foarte grev de corupție. Apoi, dintr-o perspectivă economică, pentru că între 700 și 1800 de miliarde de euro reprezintă valoarea banilor spălați la nivel mondial. Din păcate, nu avem o cifră la nivelul Uniunii Europene. Între 2 și 5 la sută din produsul global brut reprezintă bani spălați. În al treilea rând, dintr-o perspectivă politică – în acest moment, nu există, la nivel european, voință politică, în niciun stat membru al UE, ca recuperarea averilor scoase în afara Uniunii Europene să fie soluționată. Nu există voință politică întrucât în multe țări europene, politicienii și-au obținut averile din afaceri ilegale, au ajuns în funcții importante în statele respective și au spălat această proveniență a banilor câștigând alegeri prin mecanismele democratice pe care le știm, iar acum controlează guverne, controlează parlamente, dau legi care protejează corupția în state membre ale UE.

Întrebările pe care și le pun cei 70% dintre cetățenii europeni sunt: UE luptă într-adevăr cu corupția? Are UE mecanisme concrete pentru a stopa acest fenomen al coruptiei?

În acest raport, noi venim în completarea unor pași deja făcuți de UE și propunem câteva lucruri concrete:

  1. La nivelul Uniunii Europene să existe o hartă de risc a legislațiilor statelor membre, acele ”scăpări” – căci ele sunt gândite bine – prin care banii sunt scoși în afara spațiului UE.
  2. Să se creeze baze de date interconectate, cu date colectate într-un mod standardizat, cu o comunicare reală între statele membre UE, astfel încât să cunoaștem în timp real informații din toate statele membre. Există state în UE în care avem două sau trei oficii pentru recuperarea averilor ilicite, dar aceste oficii nu comunică între ele. Dacă nu comunică între ele la nivel de stat membru, cum o să comunice la nivel european?
  3. Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce cu statele terțe atunci când se pune în discuție recuperarea averilor ilegale. În acest moment, UE are doar 4 tratate semnate: cu Japonia, cu SUA, cu Norvegia și cu Liechtenstein. Este foarte, foarte puțin.
  4. Parchetul European să fie în centrul acestui mecanism pentru ca UE să poată vorbi pe o singură voce în privința recuperării averilor ilicite scoase în afara Uniunii.
  5. La nivel european, trebuie să luăm decizia ca faptele de corupție să nu se prescrie niciodată. Și peste 10, și peste 15, și peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupție, să recuperăm averile provenite din aceste fapte de corupție, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generație. Cei care fură din bani publici, să știe că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii.