Parlamentul a votat astăzi proiectul autostrăzii Moldova – Transilvania

foto_Marius_Bodea

Un pas important pentru Autostrada A8

Proiectul autostrăzii Moldova – Transilvania, sau Ungheni – Iași – Tg. Mureș a devenit subiect de dezbatere națională. Este meritul societății civile implicate și, o spun cu toată încrederea, a parlamentarilor Partidului Național Liberal care s-au luptat încontinuu în ultimii 2 ani pentru ca  dezideratul conectării Regiunii Moldova cu vestul să devină realitate.

Dragi colegi, și mă adresez mai ales celor care nu sunteți din Regiunea de Nord-Est,Autostrada Moldova – Transilvaia NU ESTE un proiect regional, ci un obiectiv strategic de interes național.

Rata de emigrare în Moldova este la cote alarmante, se depopulează satele și orașele pentru că izolarea acestei regiuni înseamna mai puține șanse și oportunități pentru oamenii de aici. Nivelul de sărăcie și subdezvoltare în care trăiesc milioane de români, compatrioți de-ai voștri, este o vulnerabilitate națională. Această autostradă nu este un moft al nostru, al celor din regiunea de Nord-Est, ci este o necesitate națională!

Această autostradă, da, este o obligație a statului român față de cei 4 mil. de locuitori din Moldova pentru că prea puțin se întoarce în această regiune față de ce cotizează. Acest centralism administrativ ne-a adus în situația absurdă de a pleda pentru acest proiect în Parlament și la Guvern, însă vă asigur că am fi realizat demult acest obiectiv de investiții dacă ar fi existat descentralizare administrativă adevărată!

Proiectul autostrăzii Moldova – transilvania mai este un obiectiv de interes național, strategic, pentru că sprijină parcursul european al Republicii Moldova. Frații de peste Prut au nevoie de această autostradă la fel de mult ca noi.

 

Marius Bodea,

Deputat PNL Iași

Președinte al Organizației Locale a PNL Iași