Parlamentul a adoptat astazi proiectul pentru prevenirea si combaterea tuberculozei

pneumo

Proiectul privind prevenirea și combaterea tuberculozei, realizat de asociațiile de pacienți si depus in 2016 a fost adoptat azi de Camera Deputaților.

În fiecare an 12.000 de români se îmbolnăvesc de tuberculoza. În fiecare zi, 3 români mor din cauza acestei boli. O persoană bolnavă poate transmite boala la 10-15 persoane. România a ajuns pe primul loc la incidența tuberculozei în UE (de cinci ori peste media europeană).

De acum toți pacienții bolnavi de tuberculoză vor beneficia de multiple facilități pentru ca tratamentul să fie încununat de succesv iar măsurile de educație și prevenție vor fi mult mai eficiente.

Proiectul vine cu soluții pentru rezolvarea celor două bariere majore (economică și educațională) ce limitează accesibilitatea multor pacienți la tratament.

Cateva statistici oferite de medicul Tudor Ciuhodaru, cel care a sprijinit acest proiect in Parlament:

 1. Persoană bolnavă transmite boala la 10-15 persoane în decursul unui an.
  2. Tratamentul poate costa și peste 100.000 de lei.
  3. Cei mai afectați sunt bărbații de 20-54 ani
  4. În fiecare an sunt raportate 6, 3 milioane de cazuri noi de tbc, bărbații afectați sunt de cel puțin două ori mai numeroși decât femeile.
  5. Boala afectează în special femeile de 20-34 de ani.
  6. Cel mai rapid declin se înregistrează în Europa (4,6 % scădere anuală)
  7. Cu toate acestea România este țara este pe primul loc la incidența tuberculozei în UE (de cinci ori peste media europeană)
  8. România oferă 1 din 5 din cazurile de tbc întâlnite în Uniunea Europeană (desi avem doar 4% din populația UE).
  9. Amploarea fenomenului are la determinism socioeconomic (spre deosebire de alte țări din UE unde migrația și HIV/SIDA sunt pe primele locuri).
  10. Și repartizarea națională a acestor cazuri reflectă situația socială și economică. Pe podium este Bucureștiul, datorită aglomerației urbane și traficului din alte regiuni, urmat de Dolj si Iași unde, doar pana în septembrie s-au înregistrat 540 de cazuri noi. Remarcăm și o migrație a predispoziției la această boală spre rural. În 1990 cele mai multe cazuri erau întâlnite la oraş acum migratia populației spre sate a făcut ca ponderea cazurilor noi să fie mai mare în rural.