Parlamentarii vor sa ofere marilor companii monopol pe piata lemnului din Romania

Sharing is caring!

Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților dezbate astazi eliminarea prevederii din Codul Silvic care impune oricărei companii procesatoare de lemn din România să nu prelucreze mai mult de 30% dintr-o anumită specie de arbori. Această prevedere va favoriza, în mod evident, marile companii precum Schweighofer, Kronospan, Kastamonu sau Egger.

“Piața neagră a lemnului furat va crește. HS Timber, fostă Schweighofer, ar putea cumpăra din nou aproape tot ce este scos la licitație legal. Acest lucru i-ar obliga pe restul procesatorilor autohtoni și pe cei care au nevoie de lemn de foc să cumpere de pe piața neagră”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, coordonator campanii Declic.

Prevederea anti-monopol a fost adoptată în 2015. La acel moment, Declic, Greenpeace, Agent Green și alte 24 de organizații s-au mobilizat pentru a cere deputaților să adopte legea și să respingă rectificarea propusă de președintele Iohannis. Au fost organizate proteste în București, Cluj și multe alte localități din țară și Diaspora.

“Dacă Schweighofer lucrează la capacitate maximă și doar cu lemn românesc, așa cum a făcut până în 2014, atunci nu mai rămâne nici un arbore conifer pentru industria autohtonă și pentru gospodării. Această companie, care nu aduce valoare adăugată lemnului, creează o presiune pe care pădurea românească nu o mai poate suporta”, a adăugat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Asociatia Forestierilor din Romania nu susține punerea în discuție sau modificarea articolului 60 alin. (5) litera f) din Codul Silvic, deoarece aceste prevederi, în forma actuală, asigură un echilibru în ceea ce privește accesul la resursa de lemn din România.

“Este de neînțeles interesul pentru modificarea articolului antimonopol, tocmai acum când problemele sectorului sunt cu totul altele…Asigurarea unui echilibru în piața lemnului din România este obligatorie pentru a permite atât investitorilor străini, cât și celor locali accesul la resursa de lemn. Silvicultura are probleme interminabile de imagine, cu toate acestea, în loc să ne preocupe schimbarea acestei situații și găsirea unor soluții de redresare, ne trezim cu propuneri de încurajare a unei activități monopoliste, demne de o colonie africană, care să ne prăbușească cu totul”, sustin cei de la ASFOR.

În România activează cca. 4700 firme de exploatare și 7000 de firme de prelucrare primară a lemnului. O bună parte dintre firmele de exploatare realizează și operațiuni de prelucrare primară a lemnului.

Sunt 14000 de IMM-uri ce realizează construcții sau alte produse din lemn, unele chiar operațiuni de obținere a furnirului. Exploatarea lemnului se realizează doar de către companii românești, fiind o activitate grea și riscantă, cu marjă de profitabilitate redusă. Azi, România se poate lăuda cu codri seculari și păduri virgine datorită arboretelor îngrijite în special de sectorul de exploatare

shares