Parlamentarii romani au recunoscut Holomodorul, genocidul la care a fost supus poporul ucrainean de catre sovietici in 1932 – 1933

parlament-spate-950

Parlamentarii romani au votat în favoarea unei declarații de condamnare a foametei provocate de URSS in Ucraina anilor 1932-1933.

„În cadrul unei ședințe comune a Senatului și a Camerei Deputaților din Parlamentul României, a fost adoptată o Declarație politică prin care se recunoaște Holodomorul (foametea provocată intenționat din 1932-1933 în Ucraina) ca fiind o crimă împotriva poporului ucrainean și împotriva umanității”, informează serviciul de presă al Ambasadei Ucrainei în România.

Înaintea reuniunii, la Camera Deputaților a Parlamentului României a fost deschisă expoziția „Genocidul necondamnat al ucrainenilor se repetă” despre Holodomorul din 1932-1933 și crimele Federației Ruse împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean.

La ceremonia de deschidere au participat ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, reprezentanți ai Parlamentului României, șefi ai misiunilor diplomatice acreditate la București, reprezentanți ai minorității naționale ucrainene și ai mass-mediei din România.

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut apel la partenerii germani să „respingă minciunile Moscovei” și să recunoască Holodomorul ca genocid împotriva poporului ucrainean.