Părinții unei fete de 10 ani din Teiuș s-au ales cu dosar penal după ce nu au mai lăsat-o pe copilă să meargă la școală

hands of teacher and child playing with geometric shapes, early learning

hands of teacher and child playing with geometric shapes, early learning

Părinții unei copile de 10 ani din Teiuș, județul Alba s-au ales cu dosar penal pentru că au refuzat să își mai lase fetița la școală.

Autoritățile susțin că ea nu a frecventat deloc cursurile anul acesta și în ciuda insistențelor, familia și-a mentinut decizia.

Oamenii au invocat tot felul de motive, dar pentru fiecare s-ar fi găsit o soluție. Statisticile arată că abandonul școlar este în creștere în România.

Fetița de 10 ani face parte dintr-o familie mai numeroasă și locuiește în orașul Teiuș. Este încrisă oficial în clasa a II-a, însă dascălii nu au văzut-o nicio zi de la începutul acestui an.

Autoritățile și cadrele didactice spun că au mers la copilă acasă și au discutat cu părinții ca să îi convingă o lase la școală. Le-au dus și alimente, și haine, însă nu i-au înduplecat.

În localitate există un centru unde copiii care provin din medii defavorizate primesc ajutor din partea cadrelor specializate și pot merge la afterschool unde au, pe langa o masă caldă, și sprijin la lecții. Nici așa nu a fost chip de izbândă.

Părinții fetei, de 41 și respectiv 42 de ani, mai au șase copii, iar tatăl a avut, recent, probleme de sănătate.

Potrivit Codului Penal, părintele care în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace pe minor să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu riscă sa fie amendat, sau chiar sa faca închisoare de la 3 luni la un an. Totuși fapta nu se mai pedepsește dacă se asigură reluarea cursurilor.

România se află în topul țărilor în care copiii abandonează cursurile. Și noua legea educației prevede amenzi de până la 5 mii de lei pentru părinții care refuză să își dea copiii la școală.