Părinții și profesorii pot depista la timp tinerii care consumă droguri

Situatia consumului de droguri din Romania devine alarmanta. Tot mai multi adolescenti aleg ca metoda de distractie drogurile si astfel risca sa-si puna in pericol sanatatea si chiar viata. In prezent, conform ultimului raport transmis de Angentia Nationala Antidrog din Romania cel mai consumat drog ramane cannabisul. Pe langa acest stupefiant, tot mai multi tineri aleg sa consume medicamentul Oxicodona care are un potential ricat de dependenta.

Medicii trag un semnal de alarma asupra parintilor si profesorilor. Acestia spun ca, tinerii pot fi depistati la timp daca au ales sa consume droguri. Parintii trebuie sa urmareasca orice comportament diferit al adolescentilor si sa apeleze imediat la un specialist in cazul in care identifica o problema.


Tudor Ciuhodaru, medic primar Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași

Semnele si simptomele apar dupa consum, sunt reversibile si nu sunt cauzate de o alta afectiune iar la foarte multe dintre aceste droguri, mai ales la drogurile de sinteza, de design, asa numitele etnobotanice, toleranta si dependenta se instaleaza cu usurinta. Daca vorbim de cel mai celebru drog din ultima perioada, Oxicodona sa stiti ca acesta are efect timp de aproximativ 12 ore si medicamentul si produsele sale de descompunere pot fi gasite pentru mult timp in organism.

Consumul de droguri poate cauza diferite simptome in randul tinerilor. Pe langa tulburarile de vedere si auz, stupefiantele pot genera si tulburari de atentie, vorbire, memorie, concentrare, cefalee, ameteli, tulburari de coordonare si chiar coma.

Tudor Ciuhodaru, medic primar Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași

Simptomele de supradozaj pot include somnolenta severa, pupile mici, respiratie lenta sau stop respirator si trebuie sa tinem cont ca o supradoza poate duce la deces iar asocierea cu alcoolul sau alte medicamente creste riscul reactiilor fatale. Este important sa vedem ca intr-o astfel de situatie cele mai multe dintre toxicele folosite dau modificari psihocomportamentale. Initial vorbim despre euforie, hiperactivitate urmata de agitatie psihomotorie, labilitate psiho-emotionala, anxietate apoi depresie, somnolenta, derealizare, depersonalizare.
Specialistii spun ca educatia pentru sanatate trebuie sustinuta permanent in scoli, iar tinerii trebuie sa invete cum sa se comporte intr-un grup in care este promovat consumul de droguri.


Tudor Ciuhodaru, medic primar Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași

Asa ca, pe langa educatia pentru sanatate aici ar trebui predate si notiunile de prim-ajutor pentru ca este important ca cel putin in cazurile critice sa asiguram acel suport vital de baza impreuna cu tratamentul de depurare a toxicului cum este cazul, cum vorbeam de Oxicodona, asa exista o medicatie antidot naloxon.


Stupefiantele reprezinta un real pericol pentru sanatate iar consumul pe termen lung poate provoca decesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *