Părinții din județul Iași vor clase mai mari în licee

Nemulțumiți că numărul locurilor de la liceele cunoscute din Iași este mai mic în comparație cu cel al candidaților, un grup de părinți au făcut o petiție on-line prin care trag un semnal de alarmă. Ei speră că prin acest demers, Inspectoratul Școlar să suplimenteze numărul de elevi dintr-o clasă pentru ca toți să poată fi înscriși. Specialiștii în educație spun că acest lucru ar putea afecta calitatea actului didactic și că singura soluție care ar trebui luata în viitor este crearea de noi clase.
Dacă înainte de pandemie existau clase de 30-35 de elevi, acum legislația spune că numărul lor nu trebuie să depășească 26. Părinții care au copii în clasa a IX-a spun că locurile la liceele cunoscute din Iași sunt limitate și că majoritatea celor care au obţinut note mari la examene riscă să fie repartizaţi la unități de învățământ nedorite deoarece numărul de locuri a rămas neschimbat. Pentru a trage un semnal de alarmă autorităților, un grup de părinți a făcut o petiție în mediul on-line prin care se cere suplimentarea locurilor la liceu. Ca răspuns la petiție, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași spun că numărul de locuri din unitățile de învățământ sunt adaptate la numărul de candidați.
„Numărul de locuri și numărul de clase sunt adaptate modificărilor aduse metodologiei planului de școlarizare care a redimensionat numărul maxim de elevi dintr-o formațiune de studiu și acest plan oferă fiecărui elev din județ posibilitatea de a se înscrie în clasa a IX-a. La Evaluarea Națională au susținut examenele 5.652 de elevi, dintre aceștia 5.544 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5. Inspectoratul Școlar Județean Iași a repartizat pentru anul școlar 2022-2023 un număr de 5.506 locuri la clasa a IX-a, în 222 de clase”, a spus Antonina Bleorț, Purt. Cuv. ISJ Iași.
Părinții au venit cu propunerea de a face clase cu peste 30 de elevi, însă profesorii spun că aceste măsuri ar avea consecințe negative asupra actului didactic.
„Orice suplimentare a numărului de elevi la clasă are consecințe directe asupra actului de predare. Prin urmare, nu credem că această modificare ar putea fi adoptată deoarece am ajunge într-un punct pe care l-am dorit a fi depășit. Să nu uităm. Sindicatele au fost cele care au insistat foarte mult în ultimii ani pe micșorarea numărului de elevi la clasă tocmai pe ideea de a oferi mai multă calitate actului de predare”, a explicat Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași.
Deocamdată nu se pot lua măsuri în acest sens întrucât infrastructura școlară din județul Iași permite un număr limitat de elevi.
„Singura variantă pe care o vedem și care ar trebui luată în considerare ar fia ceea de a mări numărul de clase, însă ne lovim de o altă problemă: infrastructura. Lipsa spațiilor școlare”, a mai explicat Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași.
De la un an la altul, numărul elevilor care se înscriu în clasa a IX-a este în creștere cu aproximativ 1.000.
„Anul trecut, la nivelul județului Iași au fost 4.434 de elevi care au avut media la Evaluarea Națională peste 5 și au depus opțiuni pentru înscrierea liceul 4.831 de elev, fiind la acel moment prevăzute 4.768 de locuri în 192 de clase”, a mai spus Antonina Bleorț, Purt. Cuv. ISJ Iași.
Anul acesta pentru învățământul profesional sau dual sunt alocate peste 2.800 de locuri în 89 de clase. Mai sunt 87 de locuri în opt clase pentru învățământul special și 168 de locuri în șase clase pentru învățământul seral.