Părinții apelează la consilierii școlari

Considerata cea mai buna strategie pentru a limita raspandirea noului coronavirus, izolarea in case se dovedeste extrem de periculoasa si poate duce la depresii grave. In aceste conditii, parintii ajung sa ceara adesea ajutorul psihologilor  observand schimbari majore in comportamentul copiilor.

Schimbarile bruste de mediu, de la socializarea fara griji la izolarea in casa duce adesea la stari de nerecunoscut. Stresati de felul in care se prezinta copiii lor, parintii pun mana pe telefon si apeleaza la consilierii scolari in cautarea unor solutii  mai bune.

Irina Dughir – consilier scolar

Adolescenta este ea insasi o perioada de provocari in viata noastra, cu atat mai mult in aceasta perioada.  Efectele pandemiei asupra adolescentilor, pentru ca eu lucrez cu adolescenti, s-au adancit

Si consilierea are limite atunci cand, din cauza contextului, se realizeaza tot online sau telefonic. Specialistii sunt nevoiti sa interactioneze cu ei abia dupa finalizarea cursurilor online cand deja sunt obositi si nu mai au dispozitia necesara.

Irina Dughir – consilier scolar

Anxietate, depresie, tristete, furie sunt unele dintre efectele cu care adolescentii se se confrunta la varsta lor, iar parintii care m-au solicitat in ceea ce priveste consilierea s-au plans de multe ori de conflictele care au aparut mai ales in aceasta perioada.

Acest comportament este alimentat de situatia actuala, de departarea de dascali si colegi, spun specialistii. In acelasi timp, mare parte dintre elevi se confrunta si cu o lipsa acuta a concentrarii si inactivitatii in timpul orelor on-line. Multi sunt pasivi si nu mai colaboreaza la cursuri asa cum o faceau cand erau in banci.

Care este diferenta procesul de substitutie si procesul de aditie? Acest lucru, va rog sa il faceti voi. Haideti sa auzim.

Cine imi explica ce inseamna substitutie si ce inseamna aditie? Va ascult.

Elev: Procesul prin care inlocuim.

Profesor: Inlocuim. Bun. Din structura unui compus organic ce se inlocuieste?

Pe de alta parte dascalii sunt cei care incearca prin diferite metode interactive sa ii tina atenti pe elvi, punand in practica toate talelnte unui profesor cu experienta.

Cornelia Toader- profesor chimie:

O sa va spun un lucru care m-a emotionat pe mine. Elevii de clasa a 12 mi-au spus si imi doream de mult sa aud asta ”doamna ne este foarte dor sa venim la scoala, vrem sa fim la scoala, sa scriem”. Eu nu am o disciplina prea iubita de elevi, chimia si de obiciei de la aceste ore se incearca sa se chiuleasca mai mult.

Reporter: Reusiti la ore tot ceea ce va propuneti?

Profesor: Mai greu, mult mai greu. Trebuie sa repet de mai multe ori si nu am controlul ca ceea ce am spus este inteles pe deplin.

Conexiunea dintre dascal si elev este greu de creat si trebuie refacuta prin mijloace care sa ii atraga cu totul din nou in scoli.

Cristina Maria Bida- director Colegiul Tehnologic„Mihail Sturdza” Iasi

Poate atunci cand vor veni copii la scoala, o sa incercam sa ii primim intr-o scoala festiva. O sa facem o petrecere de revenire a copiilor la scoala alaturi noi.

Din cauza problemelor pe care le intalnesc copiii in mediul on-line multi au gasit alinarea intr-un cont de pe o retea sociala acolo unde Alexandru Cumpanasu sub contul de „profuonline” le asculta frustrarile si le da dreptate in orice circumstanta.