Parintele transplantului hepatic din Romania a implinit astazi 71 de ani

Academicianul Profesor Doctor Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din România, creatorul programului și școlii românești de transplant hepatic a implinit astazi varsta de 71 de ani.
Considerat „părintele transplantului hepatic în România”, prof. univ. dr. Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, iar acesta a trecut de la etapa de pionierat la stadiul de procedeu de rutină, începând din 2000 (când a avut loc primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului și când a înființat Programul de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, în cadrul căruia au fost efectuate până în anul 2021 peste 1000 de operații). A contribuit în mod esențial la înființarea programelor de transplant hepatic de la Spitalul Republican din Chișinău (Republica Moldova) (2013), Spitalul „Sfânta Maria“ din București (2014), Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iași (2016), Spitalul Sanador din București.
A efectuat primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice și primele transplante de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului. A organizat prelevări multiorgane la nivel național, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaționale. Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înființarea Agenției Naționale de Transplant în anul 2005, alegerea sa ca președinte al Consiliului Științific al Agenției semnificând recunoașterea contribuției la înființarea unui program național de transplant de organe și țesuturi in România. Din anul 2006 acest program a fost acceptat și finanțat oficial de către Ministerul Sănătății.
A introdus chirurgia robotică în România, efectuând prima operație robotică din țara noastră. A creat un program complex de chirurgie oncologică digestivă, pe baza căreia a dezvoltat cercetarea translațională oncologică, înființând prima bancă de tumori din România.
„Cea mai mare realizare a mea este cu siguranţă transplantul de ficat pentru că a fost început pe un teren absolut viran. Am construit probabil cea mai complexă operaţie care se cunoaşte în momentul de faţă pornind de la zero. Mustrări îmi fac pentru tot restul vieţii mele, de care am avut mai puţin timp să mă ocup. Am avut norocul, însă, să fiu înţeles, mai ales de către cei care îmi sunt dragi şi apropiaţi.
În profesie am trăit miracolul de a vedea un ficat nou implantat producând bilă – semnul major al funcţiei sale – în câteva minute şi redând viaţa unui muribund. În viaţă am trăit miracolul de a avea nişte părinţi minunați şi de a întâlni oameni deosebiţi: în primul rând soţia şi membrii familiei mele, dar şi persoane a căror simplă existenţă ţine tot de miracol.
În viață, dăruieşte tot ceea ce poţi dărui şi lasă ceva în urma ta! Continuă ceea ce te-au învăţat alţii să faci, învaţă la rândul tău pe alţii, încearcă să faci tu mai bine decât ceea ce au făcut înaintaşii şi trăieşte cu speranţa că urmaşii vor face mai bine decât ceea ce ai făcut tu!”, sunt sfaturile de viață ale medicului care a schimbat fața medicinei românești.