Parhon nu mai are aparat de litiaza renala

Sharing is caring!

Unicul aparat medical, cu ajutorul caruia sunt “sparte” pietrele la rinichi, e la un pas sa cedeze. Spitalul Parhon este singura unitate medicala din Moldova care detine un aparat de litotritie. Vechi de aproape 40 de ani, aparatura medicala poate ceda in fiecare clipa. Intre timp, numarul pacientilor a caror viata depinde de echipament creste de la o saptamana la alta.

Spitalul I C Parhon din Iasi este singurul din regiunea Moldovei care detine un aparat de litotritie. Dar a carui durata de utilizare este depasita, spun medicii.

Aflat in dotarea spitalului de inainte de anii 90, aparatul abia mai functioneaza. Mai grav este ca numarul pacientilor diagnisticati cu piatra la rinichi este intr-o permanenta crestere, iar tinerii sunt predispusi la boala.

Prof. Dr. Catalin Pricop, coord Centrul de Analiza a Calculilor Renali: “Identificarea precisa a calculilor se face pe baza, cu ajutorul aparatului, un aparat care radiaza mult mai putin si care proiecteaza imagini mult mai precise, mult mai clare. Va pot spune ca vin din ce in ce mai multi tineri, la care riscul de imbolnavire este tot mai mare si peste ani de zile vor trebui sa ii tratam cu cea mai putin agresiva forma de tratament. Litiaza la tineri a crescut dramatic. La grupa de varsta 18-45 de ani, la unul din cinci pacienti a trebuit sa intervenim in urgenta, in primele 24 de ore. Lucrurile nu sunt simple, mai ales ca o astfel de manevra presupune o rahianestezie, manevre care au potential traumatizant. Scopul este sa tratam calculi cat sunt mici, sa tratam tinerii pentru profilaxia acestei boli si sa educam pacientii litiazici ca recidiva sa fie cat mai limitata“.

Tratamentul pentru a scapa de pietrele la rinichi este de durata, spun medicii, in functie de dimensiunea calculilor renali. Regimul alimentar precar si plin de grasimi duc la aparitia bolii, spun medicii nefrologi.

Dr. Ionut Nistor, medic nefrolog Spital I.C Parhon: “Este singurul spital public din zona Moldovei care face acest tratament si adresabilitatea ridicata a pacientilor diagnosticati cu litiaza la Spitalul Parhon. Este una dintre cele mai frecvente complicatii si vorbim de cateva procente din populatia generala care au litiaza renala, aceasta litiaza creste o data cu modificarea regimurilor dietetice, faptul ca mancam mai multa carne procesata, mai multe proteine, duce la o crestere a litiazei renale si, automat, pacientii au nevoie de acest tratament”.

20 de mii de pacienti au primit tratatment in ultimii 40 de ani, iar in multe cazuri, boala a recidivate. Saptamanal, cel putin 5 tineri vin aici, la spitalul Parhon si cer ajutor de specialitate, pentru a se trata de pietrele la rinichi.

La Spitalul I.C Parhon din Iasi functioneaza singurul Centru de Analiza a Calculilor Renali din sud-estul Europei, iar in monitorizare se afla peste 50 de mii de pacienti din tara noastra, care se afla sub observatie medicala.

Pana la finalul anului, un nou aparat care trateaza calculii renali ar trebui sa ajunga in unitatea medicala, iar investitia se ridica la 400 de mii de lei.

shares