Parcul Industrial Miroslava, ocupat 95%

Parc industrial

Parcul Industrial din localitatea ieșeană Miroslava, cu suprafaţa de 46 de hectare, este ocupat în proporţie de 95%, aici urmând a fi create în total peste 2.500 de locuri de muncă. Zeci de companii au încheiat contracte pentru terenurile puse la dispoziție, iar câteva firme și-au deschis deja activitatea.

În acest moment, parcul industrial a atras investiții de aproximativ 200 milioane euro, a creat 2.500 de locuri de munca și este ocupat aproape în totalitate. Ca urmare, consiliul local a construit un al doilea parc industrial, care are deja un investitor german.

Dan Niță, primar Iași: „Parcul industrial 1, la ora actuală este acoperit, cam 95- 97%. A fost acoperit 100 %, dar o parte, 3 rezidenți s-au retras din parc, datorită probabil, problemelor financiare.

Parcul industrial 2, nu avem decât un singur rezident. Este mai greu de accesat în Parcul Industrial 2 pentru că am impus niște condiții mai riguroase. Cei care vor să intre în Parcul Industrial 2 trebuie să facă producție și nu depozitare și atunci vom vedea. Avem ceva solicitări, dar suntem și noi un pic mai pretențioși, pentru ce? Pentru că ne interesează numărul locurilor de muncă din zona respectivă”.

În acest moment în Parcul Industrial 1 activează 49 de firme. Parcul Industrial 2 găzduiește activitatea firmei Mennekes care produce cabluri de încărcare pentru maşinile electrice.

 Dan Niță, primar Iași: „Au participat la licitație un număr, în Parcul Industrial 1 de 52 de rezidenți. Din 52 s-au retras 3 și au finalizat lucrările 12 rezidenți, iar ceilalți până la 49 au început mare parte din ei. Sunt câțiva, cred că 6 care nu s-au apucat de treabă. Noi i-am atenționat, vom vedea cam care este părerea lor, dar o parte din ei au lucrat pe proiecte. Cei care s-au retras, probabil au sperat să obțină o finanțare europeană și nu au primit-o, dar astea sunt problemele lor de care noi nu prea ne legăm. 

În Parcul 2 lucrează numai o firmă germană, Mennekes, au o fabrică. Acum cât de curând vine patronul lor pentru a-i face inaugurarea. În perimetrul respectiv, că ei au licitată o suprafață de 3 hectare, urmează să mai facă o fabrică, probabil că începând cu anul 2022, dar ei termină repede, iar celelalte suprafețe până la 25 hectare, adică 22 de hectare urmează să le scoatem la licitație și așteptăm fel de fel de ofertanți, de rezidenți”.

Ambele Parcuri Industriale sunt situate în Comuna Miroslava, declarată în 2016 de către Ministerul Dezvoltării drept cea mai bogată comună din România.