Parcul Industrial Fortus, proiect abandonat in sertarele Primariei

fortus

In Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a Iasului 2015 – 2030, la loc de cinste apare infiintarea Parcului Industrial Fortus. Potrivit acesteia, in 2023 parcul industrial devine operational, cu un grad de ocupare de minim 50 la suta iar pana in 2030, peste trei sferturi din fosta platforma industriala. Pana la aceasta data, stim cu certitudine ca la Fortus va fi construit un nou supermarket Kaufland. Iasul a reusit trista performanta sa nu detina nici un parc industrial desi comuna Miroslava a reusit sa implementeze cu succes un asemenea obiectiv. Spre comparatie, Oradea are 4 parcuri industriale.

În 2013, președintele Consiliului Judetean a lansat ideea amenajării unui parc industrial pe platforma abandonată a fostului Combinat de Utilaj Greu. Oficial, Fortus SA încă funcționa, dar nimeni nu-și mai făcea iluzii că o societate îngropată în datorii și din care se furase aproape tot ce era transportabil ar mai putea fi revigorată. Președintele CJ propunea simplu, preluarea de la Fortus SA a unor terenuri în contul datoriilor societății către instituția județeană. Imediat ce propunerea a apărut în spațiul public, o intenție similară a fost anunțată și de Primărie. Până la urmă, președintele CJ a avut niște probleme, așa că a ieșit de pe teren, iar în joc a rămas doar Primăria, care avea de recuperat vreo 87 milioane de lei.

Pe 29 octombrie 2014, Consiliul Local a votat acest obiectiv major pentru Iasi fiind preconizata la prima vedere o investitie de 9 milioane de euro din bugetul local, fonduri guvernamentale, investiţii private si alte surse. Orizontul de timp pentru derularea proiectului a fost stabilit anul 2017 – 2018.

La momentul respectiv, procedura dării în plată era încă destul de nouă și de neclară în legislația noastră. Apoi, nu doar Primăria avea de recuperat bani de la Fortus și nici nu se afla pe primul loc pe lista creditorilor. A fost nevoie de câțiva ani de procese care s-au terminat abia cu vreo trei zile înainte de sfârșitul lui 2017. Atunci s-a anunțat că municipalitatea a reușit să intre în posesia a 23,5 ha de teren din platforma industrială a Fortus și a câtorva hale și secții ce puteau fi folosite după amenajarea lor.

Proaspăta achiziție a Primăriei reprezenta practic perla coroanei în cadrul Fortus. În afara clădirilor existente, zona dispune și de toate utilitățile necesare, inclusiv o linie electrică de medie tensiune construită special pentru fostul combinat. Existența unei conducte a Transgaz se traduce prin prețuri de transport la gaze, semnificativ mai mici decât cele practicate de distribuitori.

În plus, investitorii au posibilitatea de a-și vinde producția și în Ucraina, calea ferată care parcurge platforma având atât ecartament european, cât și sovietic. Nici accesul la șoseaua de centură a municipiului nu e prea dificil. Avantaje peste avantaje. Și totuși, de când șefii Primăriei au anunțat că au terenul de la Fortus în buzunar, nu s-a mai întâmplat mai nimic. Concernul Bosch își anunțase intenția de a-și muta o fabrică în Moldova, eventual la Iași. Investitorii sunt invitați pe un teren viran, neamenajat în niciun fel.

Potrivit legislatiei in viagoare, titlul de parc industrial conferă administratorului şi rezidenţilor parcului dreptul la următoarele măsuri de sprijin (reprezintă ajutor de stat/minimis și se acordă cu respectarea prevederilor comunitare în materia ajutorului de stat):

  1. scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;
  2. nu se datorează impozit/taxă pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial,
  3. nu se datorează impozit/taxă pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial,
  4. scutiri, numai cu acordul autorităților administrației publice locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizații de construire și/sau autorizații de desființare de construcții pentru terenurile și clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial;
  5. alte facilități ce pot fi acordate, potrivit legii, de autoritățile administrației publice locale.