Parcul Industrial de la Lețcani, mai mult în pierdere decât în câștig

parc-industrial-letcani

Parcul Industrial de la Lețcani ar urma să producă venituri abia la sfârșitul anului viitor. Deși mai multe companii s-au arătat interesate de aceasta investiție, firma care administrează parcul industrial are prevăzut în bugetul pe anul acesta venituri de doar… 2.000 de lei. Consiliul Județean Iași propune acoperirea pierderilor înregistrate până la finele anului 2022, cu banii încasați din primii cinci ani de activitate a parcului.

Anul acesta ar trebui să fie pus în funcțiune Parcul Industrial de la Lețcani, o investiție care, deși a promis mult la începutul proiectului, pare că absoarbe fonduri mari. Conform datelor din bugetul de venituri și cheltuieli pentru Parcul Industrial de la Lețcani, următorii ani nu par sa fie productivi. Se preconizează venituri din exploatare abia în a doua parte a anului 2023. Până atunci, cheltuielile sunt de peste 155 de mii de lei, iar veniturile de 2.000 de lei.

La partea de cheltuieli, în anii 2022 şi 2023, acestea vor acoperi exclusiv fondul de salarii pentru cei trei angajați, drepturile aferente administratorului societătii şi ale personalului executiv. În anul 2024 se adaugă acestor cheltuieli de funcţionare, achiziționarea unui autoturism, precum şi unei licențe pentru furnizarea utilităților. Având în vedere situația de față, grupul de consilieri PSD s-a abținut de la votarea proiectului privind bugetul de cheltuieli și venituri.

Cu o întârziere de zece ani de la realizarea acestui proiect iar astăzi deși am atras atenția în nenumărate rânduri consilierilor județeni de-a lungul anilor că avem de-a face cu un proiect deficitar suntem în faza de aproba situații financiare. Nu putem tolera în continuare această chestiune. Sunt 89 de parcuri industriale în România, zero parcuri industriale în Iași deși ne-am propus, am demarat tot felul de inițiative dar nu s-a realizat nimic”, a spus Cristian Stanciu, consilier județean PSD.

Reprezentanții CJ Iași spun că mare parte din pierderi ar urma să fie acoperite dintr-un sprijin financiar guvernamental.

Avem angajamentul și discuții la Palatul Victoriei astfel încât pentru restul necesar pentru parcurile industrial de la Lețcani să primim sprijin guvernamental, a precizat Costel Alexe, președinte CJ Iași.

Proiectul prevede și amenajarea terenului, dar și realizarea rețelelor de utilități, iar termenul de finalizare este 18 septembrie 2023.