Parcul eolian de la Butea va avea 20 de turbine
Grupul german WPD are în derulare o investiție într-un nou parc eolian pe raza județului Iași, pe raza comunei Butea.
Potrivit informațiilor APIX.ro, parcul eolian va avea 20 de turbine și o putere instalată de 132 MW. Înălțimea pilonului unui turbine ajunge la 173 m, iar înălțimea maximă (inclusiv cu pala) este de 258 metri. „Scopul principal este producerea de energie verde prin exploatarea potențialului eolian al zonei. De la stația electrică, energia va fi transmisă în sistemul energetic național și distribuită spre consumatori”, se arată într-o documentație.
Până în prezent, WPD a ridicat peste 2.600 de turbine eoliene cu o capacitate instalată peste 6.100 MW. Grupul are 3.700 de angajați și desfășoară activități în 29 de țări. În România, WPD mai are în derulare investiții pe raza județelor Brăila și Vaslui
Parcul eolian de la Butea va avea 20 de turbine
Demersurile pentru realizarea investiției au început în aprilie 2023 și, în mai puțin de un an, grupul WPD a obținut inclusiv avizul Transelectrica pentru racordarea parcului la sistemului național energetic.
„Se propune construirea unui ansamblu parc eolian cu putere instalată totală de 132 MW, având în componență 20 centrale (turbine) eoliene. Se prevede și construirea unei stații electrice de transformare de 110/20(33) kV. Zona studiată include terenuri aflate în teritoriul administrativ al comunei Butea”, se mai precizează în documentație.
Pe raza județului Iași mai sunt și alte investiții în energie verde: Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți, Șcheia sau Dumești. Parcul eolian de la Ruginoasa deja livrează energie în sistemul național.
Termenul de execuție a parcului este de 24 de luni, iar durata de funcționare a grupurilor generatoare eoliene este estimată la minimum 25 de ani. Pentru realizarea investiției, grupul german a încheiat contracte de superficie cu proprietarii mai multor terenuri, suprafața totală fiind de aproape 20 hectare.
„Racordurile centralelor eoliene la stația electrică se vor realiza prin cabluri electrice subterane amplasate de-a lungul căilor de acces. De la stația electrică, energia va fi transmisă în sistemul energetic național. Toate racordurile, atât către sistemul energetic național, cât și racordurile centralelor eoliene la stația electrică vor fi cuprinse în alt proiect și alt certificat de urbanism”, potrivit documentației întocmite de grupul WPD.