Parcul Copou va fi inclus în categoria monumentelor

Mihai_Eminescu's_bust_in_Copou_Garden_2

Locurile care detin obiecte de valoare si care au apartinut unor personalitati vor fi incluse in catalogul cu monumente. Anul trecut atat Cimitirul Eternitatea cât si cel Evreiesc au fost incluse in aceasta categorie, iar decizia a fost luata pentu ca monumentele care dateaza de sute de ani sa nu poata fi modificate.

Urmatorul de pe lista va fi Parcul Copou, cel mai mare parc urban din zona centrala si de nord a orasului. Dateaza din prima jumatate a secolului al XIX-lea, amenajarea sa incepand in anii 1833-1834 sub domnia lui Mihail Sturza. In centrul parcului este situat unul dintre cele mai vechi monumente din istoria moderna a tarii, Obeliscul cu lei, ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi. Tot aici este amenajata si Casa de Cultură „Mihai Ursachi” si tot aici se gaseste si bustul si vestitul tei al lui Eminescu.

Mihai Chirica- primar Municipiul Iasi:

”Noi  vrem deja de acolo cateva proiecte pe care am vrea sa le implementam in regim de urgenta. Este vorba despre restaurarea si reabilitarea Gradinii Copou care cuprinde inclusiv monumentul Obeliscul cu Lei și inclusiv monumentul de vis-a-vis din fata supermarketului astfel incat sa reusim sa intregim tot edificiul Copou astfel incat sa intregim tot edificiul Copou ca pe un monument istoric integrat.