Parchetul Militar verifica interventia pompierilor la Crevedia. Seful INSEMEX: „A doua explozie putea fi evitata daca se respecta legea!”

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal în cazul modului de intervenția a pompierilor. Aceasta se deruleaza in paralel cu ancheta Parchetului General, coordonata de procurorul Marius Iacob.

„Dosarul a fost deschis pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă. Automat în astfel de situații se deschide dosar de acest gen, iar asta nu înseamnă că au existat indicii ca s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba”, a declarat pentru HotNews.ro procurorul militar Bogdan Parlog, prim procurorul Parchetului Militar Bucuresti.

Pe de alta parte, Şeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman, a precizat pentru News.ro, referindu-se la cea de-a doua explozie de la Crevedia, că aceasta ar fi putut fi evitată, dacă se respecta legea.

”Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile… repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o experiză tehnică în sine”, a spus Găman. 

Pe de alta parte, autoritatile sustin ca s-a intervenit exemplar, ministrul de Interne precizand ca au fost respectate toate procedurile.

„Din datele pe care le am în acest moment, toate procedurile au fost respectate şi evaluarea mea personală este că aseară s-a evitat un dezastru uriaş şi asta este graţie celor care au fost acolo, pompierilor salvatori, jandarmilor, poliţiştilor. Oamenii aceştia îşi riscă viaţa în fiecare zi şi cred că merită aprecierea noastră”, a spus Cătălin Predoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *