Parchetul European Bucuresti a depistat o frauda de 1 milion de euro intr-un proiect cu echipamente IT si software

tablete

In urma unei anchete a Parchetului European din București, trei suspecți au fost prinși în flagrant când au primit aproximativ 70.000 de euro în numerar, ca parte a profitului presupusei lor fraude. Au fost efectuate 10 percheziții domiciliare în cinci județe din România, pentru a aduna mai multe probe despre cei trei suspecți și despre societățile respective.

Se crede că suspecții au obținut în mod fraudulos un contract pentru un proiect de 1 milion de euro privind achiziționarea de echipamente IT și software, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 al UE, care a fost finanțat parțial din fondurile structurale și de investiții europene. Beneficiarul proiectului este acuzat că ar fi folosit documente false – emise de firme controlate de reprezentanții săi – pentru a obține finanțarea și implementarea proiectului pe baza unor costuri umflate ale echipamentelor, dobândind astfel sume de bani care asigurau atât cofinanțarea proiectului, cât și profituri personale.

Vineri, cei doi inculpați principali au fost reținuți pentru 24 de ore, iar judecătorul de la Tribunalul București a dispus plasarea lor sub control judiciar pentru 30 de zile. Procurorii EPPO au contestat această decizie la Curtea de Apel București, cu o cerere de arestare preventivă a inculpaților.

Ancheta a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul: Structurii de Sprijin a EPPO în România; Departamentului Operațiuni Speciale din România; Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul Criminalistic București; Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău; Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj; Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.