Parchetul European a deschis anul trecut sute de dosare in Romania

Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, a deschis în 2023 în România 215 dosare legate de fraudarea fondurilor europene, cu prejudiciu total estimat la 1,87 miliarde euro. Una dintre anchete priveste o fraudă de 1,6 milioane de euro care implică UE și fonduri naționale destinate promovării ocupării forței de muncă.

Gruparea criminală organizată ar fi înființat șapte companii fictive, pentru a obține în mod fraudulos subvenții europene și naționale, menite să ajute șomerii să-și îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare. Se presupune că suspecții au angajat 197 de persoane sub pretexte false, fraudând astfel bugetele UE și naționale cu un total de 1,67 milioane de euro (85% aparțin bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României).

La audieri au fost duse persoane din regiunea Moldovei. Un alt dosar important ar fi cel ai multe persoane fizice și companii din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (narghilea și tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia. Aici au fost realizate perchezitii la sediul Biroului Vamal Siret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *