Parchetul European a arestat în România pe liderul unei scheme de fraudă de 100 de milioane de euro cu legături mafiote

Un presupus lider de fraudă a subvențiilor de 100 de milioane de euro a fost arestat săptămâna trecută, în urma unei anchete a Parchetului European (EPPO) din București asupra unei organizații criminale despre care se presupune că are legături mafiote. Potrivit anchetei, suspectul, un cetățean italian, conducea un grup infracțional dedicat fraudei sistematice care implică finanțare UE.
El a fost reținut pe Aeroportul Internațional „Henri Coanda” din București, în timp ce încerca să fugă din România, și plasat în arest preventiv de Tribunalul București, la cererea EPPO. Alți doi membri suspectați ai organizației criminale au fost puși sub control judiciar.
Potrivit anchetei, membrii grupării infracționale au folosit două companii italiene pentru a participa la licitații pentru obținerea de finanțare UE, organizate de autoritățile publice din România, în domeniul construcției și reabilitării sistemelor de distribuție a apei potabile și a sistemului de canalizare, în calitate de asociați ai unor firme românești sau în calitate de susținători terți.
Una dintre companiile investigate a primit anterior o interdicție anti-mafia de la autoritățile italiene, care o exclude de la obținerea de contribuții publice, conform Codului italian anti-mafia.
Prin intermediul companiilor italiene, suspecții au participat la 18 licitații, în valoare de 240 de milioane de euro în finanțare UE, finanțate prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Aceștia au reușit să câștige opt licitații, în calitate de asociați sau susținători ai companiilor românești, în valoare de peste 100 de milioane de euro.
Pentru a-și dovedi capacitatea financiară și experiența în proiecte similare, aceștia ar fi furnizat documente false, inclusiv bilanțuri care atestă că companiile italiene au avut o cifră de afaceri medie anuală de peste 50 de milioane de euro. În realitate, cifra de afaceri a fost de 30 de ori mai mică. Au prezentat și contracte de execuție a lucrărilor în Irak care, pe baza dovezilor, nu corespundeau adevărului.
În plus, potrivit anchetei, cele două companii nu au livrat nicio lucrare sau servicii. Contractele au fost executate de firmele romanesti cu care erau asociati, fara nicio contributie din partea firmelor italiene.
Cazul a fost raportat EPPO de către autoritățile naționale, după suspiciuni de posibile nereguli grave și fraudă. Ancheta a contat pe sprijinul Poliției Române – Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Romane și al Structurii de Sprijin EPPO din România. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a efectuat, de asemenea, o investigație complementară, în cooperare cu EPPO.