Parada tramvaielor tematice, o surpriză de Ziua Naţională

tramvaiul-iei-tg-cucu

Pe data de 1 Decembrie 2018, , Compania de Transport Public Iași va organiza “Parada tramvaielor tematice” alcătuită din şase vagoane ce fac trimitere prin personalizarea fiecăruia la identitatea culturală a Iașului din perioada 1916-1918.

În fiecare tramvai se va regăsi câte o personalitate a vremii, în funcție de tematica tramvaiului, personajul urmând să interacționeze cu călătorii.

Tramvaiele din cadrul paradei vor circula fără întrerupere pe traseul Depou Gară – Gara Iași – Piața Unirii – Târgu Cucu – Piața Unirii. La retur, în Piața Unirii, personajele îi vor invita pe pietoni să urce. Vagoanele vor circula fără întrerupere până la Rond Copou, loc în care va fi pauză de 30 de minute pentru fotografii alături de personaje și tramvaie. Returul se va face cu oprire în fiecare stație. Capul de paradă va fi Tramvaiul de epocă, acoperit frontal cu drapelul național, în el urmând a fi difuzate melodii patriotice specifice Marii Uniri, personajul aflat în interior întruchipând-o pe Regina Maria.

Tramvaiul Unirii va fi prevăzut cu o jerbă de brad dispusă frontal, avându-l în interior drept personaj pe Regele Ferdinand I. Istoricul Nicolae Iorga se va afla în Tramvaiul Iaşi, iar în Tramvaiul Iei printre călători va circula un om din popor, îmbrăcat în costum popular moldovenesc. Tramvaiul Literaturii îl va avea ca invitat special pe scriitorul Garabet Ibrăileanu, iar pasagerii vor avea la dispoziţie 100 de cărţi pentru lectură. În fine, coloana paradei va fi încheiată de Tramvaiul Centenarului, avându-l în interior pe generalul Henri Berthelot. Tramvaiul va găzdui şi expoziția de pictură cu titlul „Pe urmele Memoriei” realizată de studenții Facultății de Arte Vizuale și Design, Specializarea Pictură, în cadrul workshop-ului cu același nume desfășurat în tramvai sâmbătă, 17 noiembrie 2018.