Păpuși de porțelan vechi de 100 de ani, expuse pe Strada Lăpușneanu

Cei care merg pe strada Lapuseneanu au ocazia de a vedea papusi de portelani vechi de 100 de ani. Acestea sunt extrem de bine conservate si fac parte din patrimoniul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iasi. Papusile sunt de diferite dimensiuni si pot fi gasite la Galeria Grumazescu.

Colectia este foarte valoaroasa si este o incantare pentru pasionatii de papusi, dar si pentru simplii privitori. Unele dintre ele au 100 de ani vechime si sunt realizate cu o mare precizie. Incepand de la fata, corp si pana la vestimentatie.

Păpuși de porțelan vechi de 100 de ani, expuse pe Strada Lăpușneanu

Alexandru Gorea, muzeograf Muzeul Unirii Iasi:

„Cam toate exponatele au aproximativ 100 de ani vechime. Variaza incadrarea lor cronologica. Unele pot fi incadrate la inceputul secolului al 20-lea si ne putem da seama dupa tinute si valoarea lor este una multipla: pe deoparte, o inseamnatate istorica, pentru ca reprezinta o lume in miniatura asa cum se infatisa la inceputul veacului al XX-lea. Pe de alta parte, ele pot fi privite si ca obiecte de arta decorativa pentru ca sunt din portelan, au o valoare estetica deosebita. E suficient sa le privim in exterior si toate aceste criterii care dau frumusetea exponatelor sunt vizibile.”

Unele figurine ilustreaza bebelusi sau fetite asezate in pauturi bordate cu dantela. Dincolo de vechime pe care o au, valoarea papusilor este data de faptul ca au fost facute de la zero manual.

Alexandru Gorea, muzeograf Muzeul Unirii Iasi

„Unele dintre ele au fost produse in Germania si Franta, tari cu o traditie in zona aceasta a jucariilor. De altfel, primele papusi apar in Germania in cea de-a doua parte a veacului al XIX-lea. Nu este cazul aici. e inceput de secol XX.

Toate reusesc sa deschida o poarta catre cunoasterea universului ludic, de odinioara, despre ceea ce inseamna copilaria in urma cu 100 de ani, in functie de exponatul pe care alegem sa il privim.”

Astfel, papusile de portelan se incadreaza perfect in peisajul istoric al Strazii Lapuseanu din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *