Panica la Movileni din cauza antraxului

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Iasi a demarat o ampla ancheta, dupa ce trei persoane care ar fi lucrat la o ferma de bovine au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Barbatii care s-au prezentat la urgente aveau simptome care indicau infectia generata de bacteria antrax.

Barbatii internati in spital le-au povestit medicilor ca au lucrat la o ferma din localitatea Iepureni. Acestia l-ar fi ajutat pe proprietar sa scape in urma cu cateva saptamani de carcasele de bovine care au murit in conditii suspecte. La ferma au venit echipa de control de la DSVSA care au recoltat probe si urmeaza sa analizeze rezultatele analizelor. La fata locului, DSVSA alaturi de Directia de Sanatate Publica Iasi au demarat o investigatie pentru a-i gasi pe toti cei care ar putea fi contaminati si care au avut legatura cu acest caz.

Gabriel Ciobanu, Director Executiv DSVSA Iași

In data de 08.07.2023 am fost notificati de DSP Iasi despre imbolnavirea a trei persoane fiind internati la Spitalul de Boli Infectioase cu simptomatologie specifica antraxului. In urma manipularii unor carcase de bovine dintr-o ferma de bovine. DSVSA Iasi s-a dus in data de noua la localitatea Iepureni din comuna Movileni si au fost gasite aproximativ 130 de capete unele fiind identificate altele nu pe o pasune concesionata de proprietar in localitatea Epureni. Animalele nu prezentau semne de boala, in schimb in imprejurimea pasunii au fost gasite pana la data actuala noua cadavre de bovine de la care au fost recoltate probe si trimise la laboratorul sanitar-veterinar Iasi pentru a determina diagnosticul. 

Primarul comunei a fost anuntat de echipele de control si s-a prezentat la ferma. Acesta a activat Comitelul Local pentru Situatii de Urgenta.

Dan Hodoroabă, Primar comuna Movileni

Ieri am fost sunat in cursul dupa-amiezii de domnul de la DSV si am fost anuntat ca ar fi suspiciune de antrax la aceasta exploatatie.

R: Suspiciune care a aparut in urma a ce?

Am inteles ca sunt trei persoane internate la Spitalul de Boli Infectioase si acolo s-a constatat ca ar fi consumat carne.

R: Au sacrificat un animal?

Probabil ca da. Din cercetarile pe care le fac dumnealor s-ar fi stabilit ca ar fi consumat carne.

Oamenii care lucrau la exploatatie nu au mai fost gasiti, in schimb proprietarul a adus un alt localnic care sa lucreze cu ziua la ferma.

Localnic

R: Da stiti ca este o suspiciune de antrax, o posibila boala la animalele astea?

Nu stiu nimic. Astazi este prima zi cand vin aici.

Totodata, echipele de control au anuntat ca daca va fi confirmat acest caz, proprietarul fermei risca sa i se faca dosar penal. In prezent, starea pacientilor internati este favorabila.

Dr. Florin Rosu, Manager Spitalul de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” Iasi

Pacientii internati si tratati pentru suspiciunea de antrax cutanat prezinta o evolutie favorabila. Probele lucrate au identificat pe frotiu bacili gram pozitivi, antraxul fiind determinat de un bacil dar pentru confirmarea diagnosticului de certitudine au fost trimise probe catre Institutul Cantacuzino. Leziunile ridica suspiciunea inalata de antarx cutanat, insa diagnosticul trebuie confirmat de catre probele de laborator.

Echipele de control au descoperit la aproximativ 300 de metri de locul unde pastea cireada doua cadavre de bovine. Totodata, la 1,5 km de ferma, reprezentatintii DSVSA au mai gasit cateva cranii si extremitati alte membrelor anterioare. In total, echipa de control a descoperit ramasitele a opt cadavre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *