Pandemia nu a încetinit piața imobiliară din Iași

bloc1

Pandemia de coronavirus nu a blocat piata imobiliara. Daca in debutul anului 2020 s-a simtit o presiune pe umerii proprietarilor de apartamente din cauza cererii scazute pe segmentul inchirierilor, in a doua parte a anului trecut lucrurile au luat o intorsura neasteptata. In zona vanzarilor nu au existat probleme, preturile fiind in continua crestere.

Chiriile se mentin la preturi ridicate in Iasi fie ca vorbim de un apartament cu o camera sau 3. Pentru o locuinta decenta  in centrul orasului un chirias este nevoit sa scoata din buzunar chiar si 400 de euro pe luna. Din cauza preturilor piperate, multi tineri au ales sa se refugieze la periferie. Asa s-a intamplat si in cazul Crinei, o studenta care achita pe un apartament cu o singura camera nu mai putin de 1100 de lei. Nu este aproape de centru dar are acces la toate facilitatile.

Crina Patrascu – chirias

Am preferat sa caut ceva la un pret decent, chiar si intr-o zona marginasa cum este cazul de fata, dar sa am confort si intimitate totodata.

La inceput a fost putin dificil pana m-am acomodat cu zona. Avand in vedere ca avem la dispozitie si mijloace de transport nu este chiar imposibil.

De cele mai multe ori, cei care inchiriaza aleg persoanele fizice, deoarece agentiile imobiliare percep comisioane ridicate. Anunturile se gasesc in mare parte pe platformele de profil, in care este analizata oferta prin prisma pozelor urcate de proprietar.

Crina Patrascu-chirias

Preturile mi se par foarte exagerate, cel putin acum pe timpul pandemiei pentru ca probabil multi proprietari, daca ei aveau un venit secundar din plata chiriilor, acum posibil sa depinda de acest venit si atunci au crescut preturile fara sa se gandeasca la noi ca de cealalta parte poate suntem intr-o situatie destul de dificila in aceasta perioada si nu am avea posibiliatea de a plati atat.

In acelasi timp, dupa perioada starii de urgenta, iesenii au revenit la strategiile pe termen lung. Achizitionarea unei locuinte a fost prioritara pentru unii, iar cei mai multi au ales o casa cu spatii verzi, ca un raspuns la carantina din luna martie a anului trecut. Daca in alti ani erau preferate locuintele cat mai aproape de centrul orasului, anul care tocmai s-a incheiat nu a adus cereri foarte multe spre aceasta zona, spun expertii imobiliari.

Adrian Lupu- reprezentant Agentie imobiliara

Suntem in continuare in crestere de doua cifre.Evident, primele trei luni din an au fost foarte ok, dupa care a venit lunile martie, aprilie, mai.

Dupa care a fost un boom in iulie si in noiembrie am avut record anual, deci noiembrie si iulie au fost niste luni foarte bune si inclusiv pe final de an.

Statisticile arata o crestere in toate orasele mari din Romainia cu exceptia Timisoarei, iar in Iasi cresterea pe anul 2020 a fost de 25% pe tranzactii imobiliare.