Presedintele Colegiului Medicilor Iasi: „Pandemia a produs și lucruri pozitive!”

masca-covid-coronavirus-pandemie-e1614751863945-640x400

Președintele Colegiului Medicilor Iași susține că pandemia a produs și lucruri pozitive, pe fondul presiunii la care a fost suspus sistemul sanitar. Liviu Oprea crede că acesta a rezistat datorită corpului medical de elită. Acesta crede ca pandemia ne-a aratat și deficiențele mari care trebuie corectate, cele mai multe pe partea de infrastructură spitalicească. În privința ratei scăzute de vaccinare, Liviu Oprea crede că s-au facut destule erori, de aici aparând și reținerea populației în procesul de imunizare.

Sistemul sanitar românesc a rezistat celor 5 valuri ale pandemiei, iar președintele Colegiului Medicilor Iași considera ca un rol decisiv l-a avut profesionalismul corpului medical.

„Au existat o serie de lucruri care au fost și pozitive. Când tu ca societate vezi că sistemul sanitar așa precar cum este el, funcționează și când vezi că ai un corp profesional de elită fără de care sistemul sanitar putea să clacheze. S-au întâmplat în sisteme mult mai solide decât al nostru ca spitalele să nu facă față, sigur că trebuie să te întrebi dacă nu cumva avem un corp profesional mult mai bun decât ne-am imaginat și este pregatit să preia niște roluri mai importante decât este acum”, a declarat Liviu Oprea, peședintele Colegiul Medicilor Iași.

Liviu Oprea susține că medicii ar trebui implicați mai mult în luarea deciziilor importante, în care se discută strategia națională în sănătatea publică. Astfel de discuții ar împiedica comiterea erorilor de care România a avut parte în ultimii doi ani.

„Cred că într-o zi, toți cei implicați în sistem, medicii pe de-o parte și pacienți, în egală măsură și alți actori, ar trebui să se întâlnească și să se întrebe ce am invățat noi din pandemie și dacă ce am învățat poate fi utilizat. Ce s-a făcut rău în privința deciziilor luate este că nu s-au luat în urma consultării cu medicii, cu corpul profesional, in strategiile de vaccinare, de depistare și de comunicare. Implicarea lor și dezbaterea ar fi fost o formă de comunicare”, a adăugat Liviu Oprea.

România a avut o rată de vaccinare scăzută în raport cu Uniunea Europeană datorită în primul rând neîncrederii populației in autorități.